TOP 09 už má skandálů ve vládě dost. Zvažuje, co dál

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
15. 5. 2011 16:30
Poslanci TOP 09 a Starostů se poradí, zda pokračovat v koalici
Foto: Jan Langer

Praha - Páteční zveřejnění dalších tajných nahrávek, ve kterých špičky Věcí veřejných diskutují o politické situaci, znepokojilo koaliční partnery této nejmenší vládní strany.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík proto svolal na nedělní podvečer mimořádné jednání. "Svoláváme mimořádně klub, musíme se o situaci urychleně poradit," řekl Aktuálně.cz. Současně s ním bude jednat i předsednctvo strany.

Tým Víta Bárty se postaral o další politický skandál, když jeho politici na soukromé poradě mluvili otevřeně například o financování strany i vztahu k prezidentovi Václavu Klausovi. Bárta později uvedl, že byli opilí.

Polčák: VV z vlády pryč!

"Trapné, trapné, trapné," reagoval na poslední politickou aféru ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromír Drábek. "Po těch všech peripetiích posledních měsíců chování VV nerozumím a asi ani nechci rozumět. Mám dojem, že naše VV se upínají k nahrávání a k machrování," dodal.

Zatím se nečeká, že by TOP 09 uvažovala o odchodu z koalice nebo k odchodu vyzývala Věci veřejné. Z klubu TOP ale už v pátek zazněly ojediněle i radikální hlasy.

Například podle poslance Stanislava Polčáka by Věci veřejné měly odejít z vlády.

"Jsem přesvědčen o tom, že bychom měli co nejdříve přijmout nabídku VV na to, že budou podporovat vládu jen z poslaneckých lavic. Velmi se omlouvám všem 'Véčkařům' i členům strany v regionech, ale toto už je za hranou," řekl Polčák.

Naopak předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ze zahraniční cesty po Gruzii vzkázal, že odchod Věcí veřejných z vlády žádat nehodlá. I kvůli těmto rozdílným názorům se chtějí poslanci poradit, jak se k nejnovější aféře postaví.

Problémy s nesrovnalostmi v hospodaření

Na serveru YouTube se dosud objevily čtyři nahrávky z jednání špiček Věcí veřejných.

Z kontextu bezmála hodinového rozhovoru a personálního obsazení vyplývá, že jde o schůzku, která se odehrála patrně v březnu. To se chýlil ke konci termín odevzdávání výročních zpráv o hospodaření strany. A zatím nepropukl skandál s údajným uplácením některých véčkařských zákonodárců.

Na nahrávkách totiž mimo jiné hovoří i Kristýna Kočí s Jaroslavem Škárkou, kteří byli před necelým měsícem ze strany vyloučeni.

Kočí pak v souvislosti s nesrovnalostmi v hospodaření VV říká, že do konce měsíce musí být výroční zpráva odevzdána do sněmovny. Podle zákona musí každá politická strana zveřejnit své hospodaření právě do konce března.

 

Právě se děje

Další zprávy