TOP 09 přijala Němcovou jako kandidátku na premiérku

Domácí Domácí, Jakub Novák
21. 6. 2013 16:40
Má ale podmínku: Chce do neděle vyřešit obsazení funkce předsedy Poslanecké sněmovny
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Novák

Praha - Koaliční strana TOP 09 podpoří kandidátku ODS na premiérku Miroslavu Němcovou. Má ale podmínku. Požaduje rychlé vyřešení problému, kdy by zůstalo neobsazeno místo předsedy Poslanecké sněmovny.

Vlastního kandidáta strana do této funkce zatím nenavrhla, ačkoliv podle jednoho z účastníků jednání o tom diskuse byla.

TOP 09 chce o celé situaci jednat v rámci koalice, schůzka by podle strany měla proběhnout nejpozději do neděle.

Vyplývá to z pátečního jednání vedení TOP 09, které se v návaznosti na nominaci Němcové radilo o svém dalším postupu.

"V neděli chceme slyšet konkrétní návrhy jmen," uvedl předseda strany Karel Schwarzenberg a pohrozil, že pokud se tak nestane, vznikne vážná krize v rámci koalice. Podle ministra zahraničí by v takovém případě nebyla další spolupráce s ODS možná.

"Nejhorší hřích proti státu a demokracii je, když se znevažují jeho instituce," dodal Schwarzenberg.

Souhlas TOP 09 s nominací Němcové na premiérku je důležitý pro další vývoj: Pokud by totiž strana z jakýchkoli důvodů zaujala opačný postoj, znamenalo by to s největší pravděpodobností nejkratší cestu k rozpuštění sněmovny a předčasným volbám.

"My jsme nežádali, aby poté, co podá demisi předseda vlády, rezignovala na svou funkci i předsedkyně Poslanecké sněmovny. To je jejich rozhodnutí, které jsme se dozvěděli z médií a které s námi nebylo konzultováno, ale které pokládáme za rozšíření problému, nikoliv jeho vyřešení. My jsme ochotni ho řešit, ale odmítáme ho ignorovat a zlehčovat," nechal se v této souvislosti slyšet Miroslav Kalousek.

"Nejprve musíme napravit stav, že se předsedkyně sněmovny rozhodla rezignovat, a teprve poté sestavit vládu," dodal, a odmítl tak zároveň odpovědět na otázku, zda by TOP 09 měla o křeslo předsedy Poslanecké sněmovny zájem.

Zda se Němcová premiérkou skutečně stane, zůstává zatím nejasné i z toho důvodu, že se k této věci ještě nevyjádřil prezident Miloš Zeman. V týdnu však již upozornil, že nominace Němcové ze strany ODS ho ke jmenování do funkce premiéra nijak nezavazuje.

Představitelé ODS po páteční schůzce s ním uvedli, že prezident s oznámením svého postoje počká na výsledek všech svých schůzek se zástupci politických stran. Ty přitom budou pokračovat celý víkend i v příštím týdnu. 

"Pan prezident nám řekl, že chce vést jednání i příští týden. Výsledek by měl být znám koncem týdne," popsala další plán po schůzce v Lánech Miroslava Němcová. 

Variantou vyřešení současné vládní krize tak nadále zůstávají i předčasné volby. Schůze, na níž by poslanci dolní komoru rozpustili, by se v takovém případě konala kolem poloviny července a předčasné volby na konci září, nejpozději potom na začátku října, jak vyplynulo ze schůzky mezi zástupci TOP 09 a ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy