TOP 09 odmítla spolupráci s ANO a přešla do opozice

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 10. 2013 13:10
Nová vláda má vzniknout co nejrychleji, dříve jak o Vánocích ji ale nečekají.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - TOP 09 vyzvala strany, které před volbami slibovaly změnu, aby co nejdříve sestavily vládu. Sama TOP 09 ale chce zůstat v opozici.

Miroslav Kalousek po jednání předsednictva bývalé vládní strany uvedl, že dění ve vítězné ČSSD, ve které propukl boj mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou a prvním místopředsedou Michalem Haškem, ovlivňuje prezident Miloš Zeman.

"Česká republika potřebuje silnou a akceschopnou vládu, která vzejde z výsledků voleb," dodal bývalý ministr financí. 

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg předpokládá, že současná vláda Jiřího Rusnoka v demisi bude vládnout minimálně do Vánoc. Podle něj bude při novém rozložení sil ve Sněmovně obtížné sestavit jakoukoliv vládu. "Novou vládu můžeme očekávat jako vánoční dárek, ale neočekávám ji k Mikuláši," řekl Schwarzenberg.

Pokud by podle Kalouska nevznikla vláda do konce roku, mohlo by to mít vliv na ekonomiku země.

Kalousek řekl, že TOP 09 by nemohla spolupracovat se sociální demokracií, protože dění v této straně ovlivňuje prezident Miloš Zeman. "Pevně doufáme, že v ČSSD se přece jenom najde víc sociálních demokratů než Zdeňků Fierlingerů," poznamenal Kalousek.

Se jménem sociálního demokrata Fierlingera bývá spojováno poválečná likvidace sociální demokracie a její sloučení s komunistickou stranou.

K činům Fierlingera přirovnal současný předseda ČSSD Sobotka snahu svých spolustraníků o převzetí moci v ČSSD.

Kalousek znovu vyloučil také spolupráci s hnutím ANO miliardáře Andreje Babiše, které skončilo ve volbách druhé. Podle něj je na ČSSD a ANO, aby převzaly odpovědnost.

 

Právě se děje

Další zprávy