TOP 09: Obce s lidmi příliš nemluví, chceme to změnit

ČTK ČTK
28. 7. 2011 10:13
Strana prosazuje, aby obce povinně občanům vysvětlovaly, proč byl konkrétní návrh zamítnut

Praha - TOP 09 navrhne vládě, aby se obce povinně veřejně zabývaly podněty občanů a vysvětlovaly, proč byl konkrétní návrh zamítnut.

"Obce by při sestavování rozpočtů měly více přihlížet k názorům občanů," domnívá se poslanec Stanislav Polčák. "Dneska má občan právo vyjádřit se k rozpočtu obce. Tím to končí. Obec se jeho připomínkou nemusí nijak vypořádávat," vysvětluje poslanec.

Zastupitelé nyní nemají jasnou, zákonem danou povinnost o návrzích "z ulice" nějak debatovat či je vůbec projednávat.

Podle představy TOP 09 by ale obce měly mít povinnost každou připomínku veřejně prodiskutovat v zastupitelstvu a srozumitelně vysvětlit, proč konkrétní návrhy na využití části obecních peněz zamítly.

Důvodem pro posílení role občanů při správě obecních financí a tvorbě místních rozpočtů je přitom podle Polčáka i to, že obecním kasám v budoucnosti přibudou peníze na základě novely zákona o rozpočtovém určení daní.

Novelu, která se týká rozdělování sdílených daní mezi obce, odeslalo ministerstvo financí (MF) v úterý do meziresortního připomínkového řízení. Sdílené příjmy obcí by podle MF měly být posíleny 8,5 miliardy korun na úkor národních dotačních titulů ve státním rozpočtu a dosavadního příspěvku na školství. Ministerstvo přitom předpokládá, že zákon začne platit od roku 2013.

Pokud obcím v souvislosti s přijetím zmíněné novely přibudou peníze, je podle Polčáka také potřeba zajistit, aby se zvýšila jejich finanční odpovědnost. Vedle povinného vypořádávání návrhů od lidí v této souvislosti vládní poslanec zmínil i v dubnu vládou přijatý návrh, aby Nejvyšší kontrolní úřad mohl obecní hospodaření kontrolovat.

 

Právě se děje

Další zprávy