TOP 09 nenabízí nic, jen tibetskou vlajku. S Kalouskem mi došla trpělivost, říká Lukša

Klára Galová
31. 3. 2016 19:29
Starosta Čeladné Pavol Lukša vystoupil z TOP 09 i přes to, že byl spolu s Miroslavem Kalouskem přímo u jejího zrodu. Teď někdejší dlouholetý místopředseda strany tvrdí, že se současný předseda Kalousek ubírá příliš útočným směrem. "Budeme se neustále konfrontovat, jednou s Pavlem, podruhé s Petrem, a mě to jako dlouholetého starostu opravdu nebaví," řekl Lukša v rozhovoru pro Aktuálně.cz.
Pavol Lukša
Pavol Lukša | Foto: Ludvík Hradilek

Jaké byly hlavní důvody vaší rezignace?

Hlavní důvod je ten, že se neumím ztotožnit s konfrontační politikou, kterou dělá předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Říkal jsem to zcela jednoznačně i na sněmu v listopadu loňského roku, já opravdu nejsem příznivcem takové politiky, protože mám pocit, že společnost od nás čeká i něco jiného než tento styl jednání.

Bylo jedním z důvodů i to, že jste měl pocit, že ve straně ztrácíte podporu? Miroslav Kalousek se totiž v tomto smyslu vyjádřil.

Já nevím, jaké důvody má na mysli, ale já jsem na sněmu řekl, že pod jeho vedením na místopředsedu kandidovat nebudu. Určitě si nemyslím, že bych v TOP 09 ztrácel podporu, dokonce mám pocit, že o moje jméno stojí na kandidátce v krajských volbách.

Kdy to z vašeho pohledu přestalo ve straně fungovat a začal jste zvažovat odchod? S Kalouskem jste přece společně odcházeli z KDU-ČSL a stáli u zrodu TOP 09.

Já jsem na začátku říkal, že projekt, který vznikl, strana TOP 09, je neskutečně skvělý. V roce 2013 jsem získal pocit, že nás nevolí jen lidi v pražských kavárnách, ale v celé republice. V roce 2015 jsem akcentoval, že nemůžeme mít jenom konfrontační politiku, ale že musíme taky těm lidem něco představit.

Od listopadu se projev strany moc nezměnil, je to neustále tvrdé. Já jenom nevím, co mám říct lidem, kteří se mě v obci ptají, jak je možné, že vidí ve zprávách, že někdo mává průkazkou poslance a někam se dobývá stylem „Já jsem ten a ten a vy mě tam musíte pustit, protože jsem poslanec“.

Tam určitě skončila moje trpělivost. Jsem přesvědčen o jedné věci, a to že desatero TOP 09 se bohužel zmenšilo jenom na tibetskou vlajku.

A zásadní rozkoly s předsedou a stranou tedy začaly v roce 2015?

Já se prostě i na migraci dívám asi úplně jinak, než se dívá TOP 09 nebo její oficiálně přijatá stanoviska. Jsem osobně přesvědčen o tom, že mám-li dát souhlas, aby tady žili migranti, musím o těch lidech něco vědět. Ve Francii je to teď velký problém, neví se, kteří kam šli, nikdo není prolustrovaný, jestli je ten, či onen.

Martin Konvička v žádném případě není žádný šálek mé kávy, ale normální člověk včetně mě potřebuje vědět, koho bude mít v této zemi za souseda. To si myslím, že není nepochopitelné, a já jsem tyto názory zastával už dříve a nic na nich měnit nehodlám.

Snažil jste se tyto problémy v minulosti s předsedou řešit? K čemu jste dospěli?

My jsme to spolu řešili, když jsem mu řekl, že já určitě pod jeho vedením nebudu místopředseda TOP 09.

S bývalým předsedou Karlem Schwarzenbergem jste konflikt neměl?

S tím jsem neřešil sebemenší konflikt.

Nemrzí vás, že opouštíte stranu, u jejíhož působení jste byl od úplného začátku?

Ten projekt TOP 09 byl dle mého soudu naprosto fantastický a lepší tady do té doby žádný nebyl. Lidé si konečně mohli říct „Ano, to je politická strana, s kterou se chceme ztotožnit.“ Ale ten dnešní program je vyloženě jen o ataku a neříká „My chceme, my nabízíme“. On sice říká, že chceme svobodu, ale co k té svobodě dále nabízíme, to už tam není, spíše se budeme neustále konfrontovat, jednou s Pavlem, podruhé s Petrem, a mě to jako dlouholetého starostu opravdu nebaví. Já jsem rád, když je za námi vidět nějaká práce, ale bohužel se ve straně nemluví o ničem jiném než o tom, že jdeme do konfrontace, třeba s Babišem. V regionech pracuje spousta starostů topky a tato práce přichází zmiňovanou politikou trochu nazmar.

Zmiňoval jste účast pana Kalouska na demonstraci během návštěvy čínského prezidenta s tím, že tam měl konflikt s policisty a nechal se fotit s tibetskou vlajkou. Jaký je váš názor na sbližování s Čínou a návštěvu čínského prezidenta?

Je to země, kterou přijímá nejen Česká republika. Prezidenta přijala i britská královna. Tvářit se, že tato země neexistuje, by bylo docela tristní. Nejsem žádný příznivec Číny, stejně jako si nemyslím, že sankce proti Rusku zabraly. Je třeba se podívat na jednu věc. Naše podniky a zaměstnanost v naší zemi utrpěly, protože dlouhou dobu všichni říkali, že máme proexportní politiku, a najednou nemáme kam vyvážet. Rád bych se podíval, jak za tu dobu narostla v číslech ekonomika západního světa. Na naše místa rychle naskočily firmy z Německa, Francie nebo z Ameriky. Já nejsem agentem nikoho, ale mám svůj selský rozum.

V jednom facebookovém příspěvku jste se sám označil za proruského.

To bylo v souvislosti s jedním článkem, kterému jsem se musel zasmát. Nikdy jsem nepomýšlel na to, že bych byl označený jako agent.

Také jste sdílel rozhovor, v němž profesor Pirk mluví o ohrožení civilizace migranty, články serveru stop-multikulti.cz a příspěvky Martina Konvičky. S jeho postoji souhlasíte? Byl byste ochotný s ním politicky spolupracovat?

S lidmi, jako je pan Konvička, já určitě spolupracovat nebudu. Jsem přesvědčený a říkám to už dlouhou dobu, ještě než Konvička začal svoji éru, že pokud někdo přichází na návštěvu, tak má pravidla, jak se na té návštěvě chovat. Když někdo takový nerespektuje žádné vaše hodnoty, historii a tradici, tak ta společnost musí takto dopadnout. V tom já naprosto souhlasím s panem profesorem Pirkem.

Jaké máte plány do budoucna? Zaměříte se na starostování v Čeladné, nebo hodláte kandidovat v podzimních krajských volbách?

Teď se budu doslýchat, jaký jsem to byl darebák a co jsem si to dovolil, takže si myslím, že v tuto chvíli jsem naprosto naplněn fungováním jako starosta. Do voleb je ještě dlouhá doba, ale jedno vím jistě – s žádnou politickou stranou nebo uskupením, které v současné době jsou na české politické scéně, určitě svoji osobu spojovat nebudu.

Ani znova s KDU-ČSL, v níž jste byl před vstupem do TOP 09?

O tom já nepřemýšlím ani náhodou, že bych se někam vrátil.

Co třeba založení vlastní strany? Byl byste ochotný do toho jít?

Do podzimu je daleko.

Andrej Babiš si koupil občanské iniciativy, nemá čest, kvůli sázce o 10 milionů ho ale žalovat nebudu, říká nový předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy