TOP 09 naznačila odchod z vlády. ODS: Chtějí nové volby

Martina Machová Martina Machová
22. 8. 2011 18:00
Odchod z koaliční vlády nevyloučil ani ministr Drábek, část ODS to vnímá jako útok na Nečase
Petr Nečas a lídři TOP 09 Karel Schwarzenberg s Miroslavem Kalouskem
Petr Nečas a lídři TOP 09 Karel Schwarzenberg s Miroslavem Kalouskem | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vnitrokoaliční třenice kvůli setrvání či vyhazovu Ladislava Bátory z vysoké funkce na ministerstvu školství by mohla skončit i odchodem TOP 09 z vlády.

Tuto variantu nejprve připustil předseda strany Karel Schwarzenberg a následně ji nevyloučil ani jeho stranický kolega Jaromír Drábek.

"Pokud tato vláda nedokáže udržet základní etickou laťku, není důvod, abychom v ní byli," uvedl ministr práce pro Aktuálně.cz.

Do sporu se v pondělí znovu vložil i premiér Petr Nečas (ODS), který ve svém tiskovém prohlášení vyjádřil podiv nad tím, že "zásadní úvahy o možném odchodu z vlády TOP 09 neuplatnila před mnoha týdny, kdy byl pan Bátora jmenován personálním ředitelem ministra školství Josefa Dobeše".

Připomněl také, že jej TOP 09 nepodpořila před několika měsíci, když odmítl jmenování Bátory náměstkem ministra.

Podle VV a části ODS jsou totiž současné tahanice o "Dobešova muže" jen zástupným problémem. Podle nich je to jen berlička místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, která mu má pomoci odejít spolu s TOP 09 z vlády. Věci veřejné navíc opakují svou tezi, že za vším je Kalouskova snaha včas neprojednat novely měnící pravidla pro hazard.

Již několik dní doutnající pře mezi TOP 09 a VV o setrvání Ladislavy Bátory na ministerstvu školství se naplno rozhořela minulý týden ve středu, kdy ministři TOP 09 odešli z jednání vlády. Svůj krok odůvodnili tím, že jde o reakci na osobní útoky Bátory směrem k jejich předsedovi, kterého na svém facebookovém profilu tituloval "starým prskajícím chudáčkem".

TOP 09 požadovala buď odvolání Bátory z funkce personálního ředitele, nebo odchod jeho ochránce Josefa Dobeše z čela rezortu.

Výroky za buranské označil i premiér Petr Nečas a rovněž naznačil svému vládnímu kolegovi, jak s neloajálním úředníkem naložit.

"Kdyby jakýkoliv z mých spolupracovníků podobně urážlivým způsobem hovořil o kterémkoli členu vlády z kterékoliv strany, tak by okamžitě ve své funkci skončil," uvedl.

Dobeš krátce nato oznámil, že Bátora na ministerstvu zůstane a Schwarzenbergovi za svého úředníka osobně omluví. To zase odmítla jako adekvátní řešení TOP 09.

Jaromír Drábek s Josefem Dobešem
Jaromír Drábek s Josefem Dobešem | Foto: Jan Langer

Vedení TOP 09 se sejde v úterý

Podle špiček TOP 09 totiž šlo o pomyslnou poslední kapku. V minulosti Bátoru kritizovali i za jeho chování v případě pochodu homosexuálů v Praze a v poslední době často vzpomínali jeho kandidaturu za extremistickou Národní stranu.

Schwarzenbergův stranický a vládní kolega Jaromír Drábek Aktuálně.cz řekl, že nejde o žádné zvyšování tlaku na koaliční partnery. Sám se ani nedomnívá, že by tak poslední výroky členů vedení TOP 09 mohly být interpretovány.

"Již odejít z jednání vlády bylo pro mne velmi významné gesto, použitelné jen ve velmi krajní situaci," argumentuje místopředseda TOP09 a ministr sociálních věcí.

V intencích slov svého předsedy ovšem zopakoval, že pokud tato vláda nedokáže udržet základní etickou laťku, tak "není důvod, aby v ní TOP 09 byla."

O další strategii budou jednat stranické špičky během svého úterního předsednictva. Jak se vedení strany k jednání svých ministrů postaví, či zda dokonce zavelí ke skutečnému odchodu z vlády, nelze podle členů některých členů užšího vedení v tuto chvíli předjímat.

"Očekávám informace od předsedy strany a ministrů. Do té doby bych rád zůstal ve svých vyjádřeních zdrženlivý," řekl Aktuálně.cz člen předsednictva a poslance Jan Husák.

Ladislav Bátora na akci iniciativy Akce D.O.S.T
Ladislav Bátora na akci iniciativy Akce D.O.S.T | Foto: ČTK

Podle dalšího člena předsednictva, poslance Václava Kubaty ovšem doba na odchod z vlády neuzrála.

"Nic to ovšem nemění na tom, že je dění kolem Bátory je třeba brát vážně. VV nepochopily, co se stalo. Že jde o člověka, jehož názory jsou za hranicí akceptovatelnosti," uvedl.

Bátorou se v úterý bude opět zabývat i vedení Věcí veřejných, které v minulosti již jednou Dobešovo rozhodnutí kontroverzního úředníka neodvolat, akceptovalo. A to i přes samotné hlasy uvnitř VV, že Bátora se svými názory na ministerstvo školství nepatří.

 

Právě se děje

Další zprávy