TOP 09: Koalici neopustíme, za svými ministry stojíme

Domácí Domácí
23. 8. 2011 11:40
Strana chce i přes kauzu Bátora dodržet koaliční smlouvu a zůstat v Nečasově vládě
Vedení TOP 09 stojí za rozhodnutím svých ministrů
Vedení TOP 09 stojí za rozhodnutím svých ministrů | Foto: Jan Langer

Praha - Předsednictvo TOP 09 vyjádřilo plnou podporu svým ministrům při postupu v kauze Ladislava Bátory.

"TOP 09 se cítí vázána koaliční smlouvou a rozhodně nemá v úmyslu koalici opustit," stojí v prohlášení vedení druhé nejsilnější koaliční strany.

Palčivé ekonomické výzvy, které před vládou stojí, lze podle TOP 09 řešit pouze v rámci hodnotového systému, ze kterého jako konzervativní strana vychází. "Podpora extremismu ve státní správě do tohoto systému nepatří," dodává vedení.

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg o víkendu připustil, že kvůli "kauze Bátora" by mohla jeho strana z vlády i odejít. "Ano, a nevylučuji, že to takhle dopadne," uvedl v rozhovoru pro časopis Týden.

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek trvá na tom, že se ministři jeho strany na jednání vlády nevrátí, dokud bude Bátora ve své pozici. Jestliže ho ministr školství za VV Josef Dobeš neodvolá, měl by prý sám z vlády odejít.

Účelová povrchní kauzička 

Jiný pohled na problém mají koaliční kolegové z ODS a Věcí veřejných. Obě strany se v úterý nezávisle shodly, že hrozby ministrů TOP 09 odchodem z vlády zavinily výroky kontroverzního úředníka Ladislava Bátory.

 "Já jsem přesvědčen, že pan Bátora je jen účelovou povrchní kauzičkou, která je jen a jen o tom, jakým způsobem bude zdaněn hazard a jakým způsobem proběhne daňová reforma," uvedl předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta.

O něco kulantněji se po úterním jednání vyjádřilo i grémium ODS. "Pokud některý z koaličních partnerů chce opustit vládní koalici, měl by tak učinit čestně a přímo a nehledat jakékoli nedůstojné záminky," uvedlo.

 

Právě se děje

Další zprávy