TOP 09 chce kvůli pochybné firmě hlavu ministra Chalupy

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
16. 5. 2011 19:45
Key Investments krachuje, třem pražským radnicím zůstanou neprodejné dluhopisy
Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.
Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. | Foto: www.praha6.cz

Praha - Tomáš Chalupa (ODS), ministr životního prostředí a bývalý starosta Prahy 6, by měl odejít ze všech svých politických funkcí. V pondělí jej k tomu vyzvali pražští zastupitelé za TOP 09.

Za tímto požadavkem stojí i celostátní vedení strany. "Konzultovali jsme to s prvním místopředsedou strany Miroslavem Kalouskem, který nám náš postup schválil," řekl Aktuálně.cz předseda pražských zastupitelů "topky" Tomáš Hudeček.

Chalupovo setrvání v ministerském křesle proberou už tuto středu na jednání K9 zástupci koalice.

Výzva k odchodu platí i pro pražské starosty Vladislava Lipovského a Davida Vodrážku, který v současnosti vede zahraniční výbor Poslanecké sněmovny.

TOP 09 upozornila, že tito představitelé ODS svěřili téměř miliardu korun společnosti Key Investments. Ta přišla o licenci a peníze, které jí svěřily městské části Praha 6, 10 a 13, jsou tak v ohrožení.

"Všechny procesy související s výběrem správců aktiv byly po dobu mého působení ve funkci starosty Prahy 6 nastaveny maximálně transparentně a v souladu se zákonem," vzkázal ze zahraniční cesty Chalupa. Výzvu pražské TOP 09 "vzal na vědomí".

Další roztržka v koalici?

ODS na výzvu pražské TOP 09 zatím zareagovala vlažně. Premiér a předseda strany Petr Nečas z pracovní návštěvy Polska vzkázal, že celou záležitost nevnímá jako vážně míněný politický problém.

"Je to komunální problém a musí se řešit na komunální úrovni, nikoliv na úrovni vlády," řekl Aktuálně.cz. Jak dodal, záležitost chápe spíše jako součást pražských "komunálních her, kde je TOP 09 v opozici".

S výzvou TOP 09 si zatím příliš hlavu nelámou ani ostatní čelní představitelé ODS. "Neumím posoudit, zda je požadavek TOP 09 relevantní," uvedl místopředseda strany Pavel Drobil. "Myslím si, že tento typ veřejných výzev dobré atmosféře v koalici nepřispívá," dodal. O okolnostech transakcí Prahy 6 a Key Investments prý Drobil nemá žádné informace.

"Zatím jsme to vůbec neprobírali, je to pro mě překvapení. Pan ministr Chalupa může být ale klidný. Jistě tento týden přijde nějaká další kauza VV a kauza pana Chalupy bude zapomenuta," reagovala na výzvu pražské TOP 09 předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake.

Jasněji by v případě Chalupy mohlo být po koaliční schůzce K9, která má na programu i projednání personálií ve vládě.

"Pokud se budeme bavit o personáliích, určitě přijde i na toto," potvrzuje jeden ze tří vyjednavačů TOP 09, předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík.

"Tato kauza je pro mě důkaz, že rozpočtové určení daní je velmi špatně nastaveno a že Praha plýtvá," dodává Gazdík jako bývalý starosta malé obce.

Kauza Key Investments

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

  • Key Investments je podle údajů na svém webu licencovaným obchodníkem s cennými papíry. Firma se zaměřuje hlavně na poskytování investičních služeb. Key Investments v roce 2009 dostala za porušení zákona o podnikání na kapitálovém trhu od České národní banky (ČNB) pokutu dva miliony korun.
  • V minulosti uskutečnila mimo jiné také obchody s akciemi Moravia Energo pro Stanislava Grosse. Podle serveru Česká pozice vyšetřuje podnikání Key Investments policie i ČNB.

Key Investments vrátila České národní bance licenci obchodníka s cennými papíry. TOP 09 varuje, že městským částem Praha 6 a 10 zůstanou neprodejné a pravděpodobně bezcenné cenné papíry v hodnotě více než půl miliardy korun a městské části Praha 13 dluh 150 milionů korun.

"To už mohli politici svěřit městské peníze nějakému gamblerovi namísto Key Investments," kritizoval politiky ODS opoziční zastupitel z Prahy 13 Jakub Lapáček (TOP 09).

Ředitel Key Investments Daniel Brzkovský v pondělí potvrdil, že firma míří k likvidaci. Její klienti, kterých je zhruba stovka, zřejmě nedostanou peníze, ale neprodejné dluhopisy, napsal server iHNed.cz.

"Přiznávám problém s likviditou těch cenných papírů, která eskalovala runem (hromadné vybírání vkladů) na společnost. To je objektivní fakt. Z tohoto pohledu náš obchodní model přestal fungovat, a to není dobře," řekl Brzkovský iHNed.cz.

Podle pražské TOP 09 se politci dopustili minimálně trestného činu poškozování povinností při správě cizího majetku. O svěření peněz se v minulosti rozhodovalo bez vědomí zastupitelů Prahy 10 i 13. V Praze 6 Key Investments vyhrálo výběrové řízení. V komisi zasedla například zastupitelka Kateřina Tůmová, pozdější manželka Tomáše Chalupy, nebo poradce starosty Jiří Fárek, někdejší člen představenstva IPB, který byl kvůli krachu banky obžalován, ale nakonec osvobozen.

Key Investments je podle údajů na svém webu licencovaným obchodníkem s cennými papíry. Firma se zaměřuje hlavně na poskytování investičních služeb. V roce 2009 dostala za porušení zákona o podnikání na kapitálovém trhu od České národní banky (ČNB) pokutu dva miliony korun.

V minulosti uskutečnila mimo jiné také obchody s akciemi Moravia Energo pro Stanislava Grosse. Podle serveru Česká pozice vyšetřuje podnikání Key Investments policie i ČNB.

 

Právě se děje

Další zprávy