Tlustý sepsal nové daně. Chce snížit DPH

brp,eb,jau
29. 4. 2007 22:30
Odpůrce vládní reformy se už sešel i s premiérem
Sepsal jsem to, řekl rebel.
Sepsal jsem to, řekl rebel. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejznámější a také nejvlivnější kritik reformy, kterou připravila druhá Topolánkova vláda, sepsal vlastní návrh daňové novely.

A hned v neděli, poté, co svou představu odprezentoval v televizi, se Vlastimil Tlustý krátce potkal i s premiérem Mirkem Topolánkem. Ten už před schůzkou v jiném televizním interview prohlásil: "Tlustý má pravdu v tom, že touto reformou nenaplňujeme Modrou šanci ODS. Toto totiž ještě není reforma, jsou to stabilizační kroky. A další budou pokračovat."

Pozdně nedělní setkání obou politiků však zatím do daňové debaty nevneslo nic převratného - podle Novinek Tlustý po schůzce jen zkonstatoval, že další debaty budou následovat.>

Exministr financí Tlustý, autor myšlenky rovné daně, s níž ODS vyhrála loni volby, v neděli v televizi prozradil například to, že jeho návrh sníží nynější 19 procentní sazbu daně z přidané hodnoty. S touto sazbou počítá ve svém návrhu vláda, ta navíc zvyšuje sníženou sazbu DPH z 5 na 9 procent. Tuto sazbu, která by zdražila mimo jiné potraviny, hodlá exministr financí respektovat.

Tlustý chce své návrhy ukázat ve čtvrtek, kdy se na Žofíně uskuteční seminář politiků ODS o reformních plánech koaličního kabinetu.

Stejná daň

Tlustý o reformě
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tlustý o reformě

ČTĚTE TAKÉ:

Přijetím své daňové novely pomiňuje Vlastimil Tlustý svůj souhlas s celou reformou, již vláda připravuje. Na jeho vyjednávání s vládou čeká i několik dalších vahájících koaličních poslanců z řad lidovců a ODS.

"Není možné, aby ze záměrů ODS nezbylo v reformě téměř nic," řekl Tlustý. "Považuji za povinnost uvést to do souladu."

Kromě jiné DPH Tlustý chce, aby byla jednotná daň z příjmu pro podniky a pro fyzické osoby. Výši její sazby neprozradil. Vlád počítá s tím, že jednotná daň z příjmu fyzických osob bude od příštího roku 15 procent. Daně firmám by se měly snížit ze současných 24 procent až na 19 procent v roce 2010.

Navrhuje také jednodušší daňové přiznání, méně úředníků, menší prostor pro daňové úniky a taková opatření, která by motivovala střední příjmové vrstvy. "Chci, aby to byl návrh, který se nedá odmítnout," podotkl Tlustý.

Řekl také, že jeho návrh má třicet stran a respektuje rozpočtový rámec, s nímž počítá koaliční návrh reforem. Proklamovaných cílem reforem je je přitom snížit deficit veřejných financí pod tři procenta hrubého domácího produktu do roku 2010, aby země byla připravena přijmout euro.

Bursík: to si neumím představit

Vicepremiér Martin Bursík však uvedl, že je nereálné, aby se vláda tímto návrhem zaobírala. "Je logické, že reforma není podle ODS, jsem koaliční vláda a náš návrh je výsledkem vyjednávání," řekl Bursík. "Teď to ale vypadá, že máme jít do dalšího vyjednávání, tentokrát nikoliv s ČSSD, nýbrž s Vlastmilem Tlustým."

Pokud však budou v Tlustého návrhu zajímavé podněty, připouští Bursík, že je vláda připravena svůj návrh korigovat. "Pokud tam budou impulsy, které bude možné zapracovat a koaliční partneři se na tom shodnou, tak proč ne," uvedl. "Vzít ale celý Tlustého návrh to si neumím představit."

Česká televize v neděli zveřejnila průzkum společnosti SCaC, podle něhož polovina lidí s vládními představami o finanční reformě nesouhlasí. Souhlasí s nimi přitom jen 16 procent dotazovaných. Jasné nejsou návrhy 63 procentům lidí, za srozumitelné je podle průzkumu považuje 37 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy