Tlustý: Pohár přetekl, možná budu hlasovat proti vládě

Domácí David Slížek, Domácí
22. 3. 2009 14:50
Praha - Politik ODS před hlasováním o důvěře vládě varuje koalici.
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jen několik dní před tím, než opozice opět v Poslanecké sněmovně bude požadovat odstoupení vlády, přidal se na stranu ČSSD další spojenec.

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý dnes v Otázkách Václava Moravce naznačil, že by mohl hlasovat s opozicí a vyslovit tak kabinetu Mirka Topolánka nedůvěru.

Na společném postupu se chce dohodnout také s dalšími rebely z ODS - poslanci Janem Schwippelem a Jurajem Ranincem.

Tlustý to zdůvodnil tím, že "pohár přetekl". "Nacházím více důvodů pro to, proč tahle vláda nemá v tuto chvíli žádné vážné důvody pro to, aby se dále trápila, jestli to tak mohu říci. To už není nic jiného než trápení," řekl Tlustý v televizi.

Definitivní dohoda tří rebelujících poslanců se ale podle Tlustého dá čekat až těsně před úterním hlasováním.

Pokud Jiří Paroubek získá hlasy Tlustého, Ranince a Schwippela, bude mít celkem 100 hlasů na své straně. K vyslovení nedůvěry jich potřebuje 101.

Wolf: Nebude to dobré pro lidi

Naopak další z "jazýčků na vahách" - nezařazený poslanec a bývalý člen ČSSD Petr Wolf zřejmě návrh na vyslovení nedůvěry vládě nepodpoří.

Nezařazený poslanec Petr Wolf zřejmě vládu podpoří.
Nezařazený poslanec Petr Wolf zřejmě vládu podpoří. | Foto: Ludvík Hradilek

Uvedl, že v době, kdy Česko předsedá Evropské unii a čelí hospodářské krizi, není pád vlády dobrým řešením.

"Současná hospodářská krize je především krizí důvěry. Tím pádem si myslím, že to  negativně zahýbe s ekonomikou země a nebude to ve prospěch našich občanů," míní Wolf o případném pádu vlády.

K tomu, jak budou v úterý hlasovat, se zatím nevyjádřily dvě poslankyně vyloučené z koaličních zelených - Olga Zubová a Věra Jakubková.

 

Právě se děje

Další zprávy