Tluchoř zřejmě zůstane šéfem klubu, získal podporu

Kateřina Eliášová
9. 5. 2011 16:00
Proti Tluchořovi se postaví Doktor, šance má menší
Petr Tluchoř.
Petr Tluchoř. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř by měl obhájit svou funkci.

Před středeční volbou totiž získal to nejdůležitější - podporu premiéra a předsedy strany Petra Nečase. Vyplývá to z důvěryhodných informací, které deník Aktuálně.cz získal z okruhu premiéra.

Nečas měl s předsedou klubu dvouhodinový rozhovor, ve kterém si vysvětlovali poslední aféry, v nichž se objevilo Tluchořovo jméno. Výsledkem je dohoda obou politiků, že Petr Tluchoř v čele klubu setrvá.

Zatím není jasné, zda Nečas sám Tluchoře do čela klubu navrhne, nebo mu pouze vysloví podporu a požádá poslance, aby mu ji rovněž dali.

"Vedli jsme s panem premiérem velmi dlouhý a otevřený rozhovor mezi čtyřma očima. Jeho obsah nebo závěry nebudu jakkoliv interpretovat nebo zveřejňovat jinde než na poslaneckém klubu," řekl Aktuálně.cz Tluchoř.

Stejná reakce přišla i od premiéra Petra Nečase.

Tluchoře vyzve Doktor

Proti Tluchořovi se postaví jihočeský poslanec Michal Doktor, který o dosavadním předsedovi nedávno prohlásil, že je politická mrtvola. Mluvilo se i o kandidatuře pražského poslance a místopředsedy klubu Marka Bendy, ten ji však nakonec vyloučil.

Doktor může na svou stranu strhnout některé jihočeské, ale i pražské poslance, kteří Tluchoře otevřeně kritizují. Zejména ty, kteří mají blízko k prezidentovi Václavu Klausovi (Pavel Bém, Boris Šťastný). Ten Tluchoře označil za spoluviníka nedávné vládní krize.

"Nebudu říkat dopředu ani poté, jak budu hlasovat, hlasování je tajné," uvedl Šťastný. 

Hlasy kritiků však pro Tluchořovo svržení nestačí. Pro by musela být více než polovina z třiapadesátičlenného klubu.

Pro Tluchoře hraje nejen uzavřená dohoda s Nečasem, ale i další okolnosti. Především jej podržela jeho domovská středočeská organizace, konkrétně regionální rada. Poslanci ODS se taky kolem Tluchoře semkli ve chvíli, kdy po jeho odchodu začaly volat Věci veřejné.

Předsedkyně jejich klubu dokonce otevřeně přiznala, že má problém s Tluchořem komunikovat.

"Kdo zná ODS, ví, že tlak na výměnu kohokoliv naopak pozici toho člověka upevní," podotkl první místopředseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura a mimo záznam to potvrzují další poslanci. Ti se rozhodnou právě podle postoje předsedy ODS a premiéra.

"Pokud řekne Petr Nečas, že má Petr Tluchoř ve funkci zůstat, většina se přikloní k jeho názoru. Platí to ale i naopak," uvedl jeden z poslanců strany.

Tluchoř posílí, Fuksa nemusí padnout

V případě Petra Tluchoře však nejde jen o křeslo předsedy klubu. První z poslanců ODS je rovněž součástí nejužšího vedení strany - grémia, které schvaluje klíčová rozhodnutí. A patří také do vyjednávacího týmu strany, který komunikuje s koaličními partnery.

Pokud Tluchoř svoji funkci obhájí a tím posílí svůj vliv uvnitř názorově rozpůlené středočeské organizace, může to změnit i situaci okolo ministra zemědělství Ivana Fuksy, kterého Petr Nečas zamýšlel odvolat z vlády.

Ve středočeské organizaci ODS, kam Fuksa patří, za ním stojí právě tluchořovské křídlo. Naopak Tluchořovo potvrzení ve sněmovní funkci a posílení vlivu ve straně může znamenat nepříjmenou věc pro bývalého hejtmana Petra Bendla, který stojí v čele Tluchořových odpůrců ve středních Čechách.

Bendl se totiž netají tím, že by se rád vrátil do hejtmanský post, Tluchořova část středočeské ODS však podle některých informací prosazuje jako příštího hejtmanského kandidáta poslance Miroslava Jeníka, experta strany na sociální oblast.

 

Právě se děje

Další zprávy