Tluchoř píše ODS: Zbavme se VV, jsou pokryteckou sektou

Kateřina Eliášová
30. 5. 2011 11:30
Bývalý šéf poslaneckého klubu ODS napsal před jednáním výkonné rady dopis straníkům
Exšéf poslanců za ODS Petr Tluchoř.
Exšéf poslanců za ODS Petr Tluchoř. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř se jen dva dny před klíčovým koaličním jednáním pustil ostře do nejmenšího vládního partnera.

Věci veřejné by podle něj neměly dál být součástí vlády, označil je za pseudomoralistickou a pokryteckou sektu.

"Další vládní spolupráce s nimi je proto, dle mého názoru, z principu nemožná," stojí v dopise, který Tluchoř zaslal předsedovi strany Petru Nečasovi, poslancům a členům výkonné rady ODS. Aktuálně.cz má jeho text k dispozici.

Tluchoř se k jeho obsahu nechce vyjadřovat. "Jde o dokument určený k vnitrostranické diskusi a já nebudu komentovat podrobnosti," uvedl pouze.

7 argumentů proti vládě s VV

Tluchoř v interním dokumentu vypočítává důvody, pro které by ODS měla okamžitě spolupráci s VV na vládní úrovni přerušit.

Foto: Ludvík Hradilek
Dokument
Vyjádření Petra Tluchoře: 7 argumentů proti vládě s VV

Vnímá je jako populistickou stranu, která nemá žádný program. "Jsou pro stát nebezpečnou skupinou praktikující "politiku černých šerifů", která po vzoru bolševiků obsazuje a zneužívá bezpečnostní aparát, která neustále obviňuje druhé z korupce, ale přitom brání policii šetřit vlastní korupční kauzy," píše.

Strana podle něj nedokáže vysvětlit okolnosti údajného uplácení poslanců zakladatelem strany Vítem Bártou nebo podezření týkající se jejich hospodaření, za které byl ve straně zodpovědný poslanec Michal Babák.

"Nehodlají vysvětlit ani jedinou ze svých afér, z nichž každá dosahuje rozměrů, proti nimž je příběh Lájose Bácse historkou ze skautské kroniky. Koexistence ODS a VV v jedné vládě je, podle mého, nemožná," myslí si exšéf klubu.

Půtky s VV stály Tluchoře místo šéfa

Právě boj mezi ODS a Věcmi veřejnými stál Tluchoře místo šéfa poslanců za ODS. Předseda VV Radek John jej spolu s prezidentem Václavem Klausem označil za strůjce puče, který měl za cíl rozbít klub VV a vytvořit vládu s přeběhlíky.

Tluchoř to odmítal, netajil se však tím, že spolupráci s Věcmi veřejnými ve vládě vidí dál jako nereálnou, přestože vedení strany mělo jiný názor.

"Byl jsem mezi prvními, kdo po propuknutí skandálu s korumpováním poslanců a plánem Víta Bárty na infiltraci veřejné moci prostřednictvím VV a ABL žádal odchod Věcí veřejných z vlády. Mám za to, že další vývoj mi dává plně za pravdu a věřím, že s tímto názorem jsem nebyl a nejsem v ODS osamocen," stojí v dokumentu, který Tluchoř nazval Sedm argumentů proti vládě s VV.

Už v pondělí odpoledne by se měla sejít výkonná rada strany. Tluchořův dopis bude podle současného šéfa klubu Zbyňka Stanjury součásti debaty. "Je v pořádku, že pan poslanec Tluchoř vyjádřil svůj názor a chce na toto téma otevřít vnitrostranickou debatu. Obsah dopisu ale nebudu komentovat," řekl Aktuálně.cz Stanjura.

 

Právě se děje

Další zprávy