Tluchoř: Nečas navrhl zoufale málo, ODS se musí změnit

ČTK ČTK
16. 10. 2012 21:44
Návrh nezvyšovat horní sazbu DPH rebelům nestačí
Tluchoř po Nečasovi požaduje hlubší změny v návrhu rozpočtu.
Tluchoř po Nečasovi požaduje hlubší změny v návrhu rozpočtu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kompromisní návrh premiéra Petra Nečase (ODS) k daňovému balíčku problém neřeší a je "zoufale málo jako sebereflexe voleb". ODS se musí změnit a zrevidovat celou vládní politiku. Prohlásil to někdejší šéf poslanců ODS a jeden ze stranických rebelů Petr Tluchoř. Také další z poslanců, kteří odmítli vládní návrh zvýšení DPH, ČTK řekli, že s Nečasovým návrhem nejsou úplně spokojeni. 

"Návrh premiéra nezvyšovat horní sazbu DPH je jako sebereflexe voleb zoufale málo. Po historickém debaklu ODS je nutné zrevidovat celou vládní politiku, a ne si jen hrát s jedním procentem DPH. To problém neřeší, ale prohlubuje. ODS se musí změnit, jinak skončí jako politická strana. Premiérem požadovaný klid na práci je cestou ke konci ODS," uvedl Tluchoř.

Další z řady jednání pracovní skupiny ODS, která má najít takovou podobu vládního daňového balíčku, aby ho podpořili i revoltující poslanci této strany, v úterý skončilo bez závěru.

"Jsou tři varianty ve hře," řekl novinářům předseda sněmovního rozpočtového výboru Pavel Suchánek. Podrobnosti o nich nechtěl prozradit, potvrdil jen, že jedna z variant je Nečasův návrh. Rebelové a druhá část pracovní skupiny se nyní budou o možnostech radit. Skupina se opět sejde v úterý před jednáním sněmovního klubu ODS.

Nečas po vypjatém pondělním jednání výkonné rady ODS, které řešilo neúspěch ODS v krajských volbách, uvedl, že má návrh kompromisu k vládnímu daňovému balíčku. Podle něj by měl být přijatelný uvnitř ODS i ve vládní koalici. Premiér navrhl, aby se pro příští rok zvedla snížená sazba DPH ze 14 na 15 procent. Základní dvacetiprocentní sazba by se ale nezvyšovala, podle původního návrhu se měla zvýšit na 21 procent.

"Zatím stále jednáme, ale dílčí 'minizměna' takzvaného stabilizačního balíčku pro mne není adekvátní odezvou na požadavek neprodražovat lidem jejich každodenní život. Očekávám, že ještě docílíme většího posunu ke kompromisu," řekl ČTK další z revoltujících poslanců, Tomáš Úlehla.

Podle dalšího z nespokojených poslanců, Jana Floriána, jednání o balíčku budou pokračovat. "Preferujeme nezvyšování daní a zatím není v tuto chvíli nic definitivně dohodnuto," uvedl. Další z rebelů Radim Fiala označil Nečasův návrh za "posun správným směrem". "To dokazuje, že cesta existuje, a věřím, že nalezneme řešení, aby se nemusely zvedat daně v ČR," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy