Tiskárny za 200 milionů. Šiškův člověk v ČSSZ končí

Domácí Domácí
5. 12. 2012 16:34
Ministryně Müllerová mlží: důvodem jsou odlišné představy o personálním obsazení

Praha - Šéf České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Petr Poncar ve středu ráno rezignoval na svou funkci.

Důvodem je problematická zakázka na nákup tiskáren za 200 milionů korun, uvedl server Lidovky.cz.

Problematickou zakázku na nákup tiskáren vypsala Česká správa sociálního zabezpečení v polovině února, v květnu ji vyhrála společnost Janus a v říjnu ji definitivně povolil antimonopolní úřad, i když tendr v červenci nejprve pozastavil. ČSSZ chtěla přístroji vybavit 97 svých poboček. Jedna tiskárna by vyšla na 47 000 korun.

Podle serveru Poncara teprve v září jmenoval bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek na přání svého náměstka Vladimíra Šišky. Ten je obviněný z korupce.

Jenže nová ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová mlží a jako důvod Poncarova odchodu uvádí odlišné představy o personálním obsazení ČSSZ.

"Po zevrubném zhodnocení situace jsme společně dospěli k závěru, že máme odlišné představy o personálním obsazení ČSSZ. Vážím si jeho (Poncarova) rozhodnutí a děkuji mu za jeho práci zejména při přípravě důchodové reformy," uvedla ministryně.

Řízením největšího úřadu v zemi, který má od ledna nastartovat důchodovou reformu, má být pověřen náměstek ředitele ČSSZ pro ekonomiku Martin Vojáček. Sdělila to mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Vojáček se stal náměstkem ČSSZ v říjnu tohoto roku. Předtím působil tři měsíce v poradenské firmě FOCUS partner, od ledna 2007 do letošního července pak byl v manažerských pozicích v elektrárenské společnosti ČEZ.

Kdo je Petr Poncar

Osmačtyřicetiletý právník Petr Poncar působil od roku 1997 na vrcholných manažerských pozicích v pojišťovnictví. Vedl sekci životního pojištění v České pojišťovně, poté působil v představenstvu Allianz pojišťovny a Allianz penzijního fondu.

V čele jednoho z největších úřadů v zemi vystřídal v září 2012 Viléma Kahouna, který se do výběrového řízení na funkci ředitele už nepřihlásil. Jak už online deník Aktuálně.cz informoval v srpnu, zájem mělo 10 lidí, devět z nich splnilo podmínky.

Česká správa sociálního zabezpečení patří s téměř 9000 zaměstnanci k největším tuzemským úřadům. Vybírá pojistné na sociální zabezpečení a příspěvky na státní politiku zaměstnanosti, díky tomu zajišťuje více než třetinu příjmů státního rozpočtu. Vyplácí přes 3,5 milionu důchodů a měsíčně kolem 200 tisíc dávek nemocenského pojištění.

 

Právě se děje

Další zprávy