Tisk: Omnipol získal za letoun CASA provizi 890 milionů

Domácí ČTK Domácí, ČTK
26. 9. 2010 19:49
Další informace poodhalují zákulisí zbrojních obchodů na Ministerstvu obrany
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Společnost Omnipol získala za nákup španělských transportních letounů CASA pro českou armádu provizi 890 milionů korun, tvrdí týdeník Respekt s odvoláním na "informaci od důvěryhodného zdroje z prostředí Omnipolu, který smlouvu zná".

Šéf obchodní sekce Omnipolu zprávu označil za nesmysl.

Cena za letouny prý byla v porovnání s původní nabídkou vyšší zhruba o miliardu korun, o další miliardu ji navyšovala výměna jednoho z letounů za bitevníky L-159.

Obchod bez výběrového řízení byl údajně neoficiálně domluven už dva roky před jeho uzavřením, tedy v roce 2007 na schůzkách, k jejichž účastníkům prý patřili kromě zástupců Omnipolu také lobbista Marek Dalík a tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták. Ten byl motorem celého obchodu, uvádí Respekt s tím, že uzavření obchodu podporoval také současný náměstek ministra obrany Jan Fulík.

Španělská společnost EADS, která letouny vyrábí, podle týdeníku v roce 2005 nabízela čtyři stroje i s požadovaným vybavením za zhruba 2,7 miliardy korun, cenu prý držela i v době podpisu smlouvy v květnu 2009. Podle podepsaného kontraktu byla ale cena stanovena na 3,5 miliardy korun, přičemž jeho součástí je výměna jednoho z letounů za pět podzvukových bitevníků L-159, jejichž zbytková cena je podle týdeníku 1,25 miliardy korun. I s jejich úpravami by se konečna cena za pořízení letounů CASA vyšplhala na více než pět miliard korun.

Podle Fulíka se do ceny promítly dodávky pozemního vybavení, náhradní díly nebo trenažér. Podle expertů ale nemohly zvýšit cenou jednoho letounu CASA o půl miliardy korun, tvrdí časopis.

Výše provize Omnipolu je podle týdeníkem dotázaných politiků předmětem obchodního tajemství s EADS. Jaroslav Štefec z Úřadu pro dohled nad akvizicemi, který se podílí na kontrole armádních zakázek, o její sdělení hodlá požádat soudní cestou. Redakci řekl, že "marže pro zprostředkovatele obchodu bude pravděpodobně vysoká". "Výše naší marže je pouhá čtyři procenta, vámi uvedená částka je zcela nesmyslná," reagoval šéf obchodní sekce Omnipolu Petr Křižanovský, konkrétní sumu ale neuvedl.

Tato marže by činila 140 milionů korun v případě, že by cena za kontrakt byla 3,5 miliardy korun.

Společnost údajně navíc získala také bez výběrového řízení zakázku na tříletou servisní službu pro letouny CASA, za kterou prý ministerstvo obrany zaplatí Omnipolu skoro miliardu korun. List zároveň uvádí, že letouny jsou ve dvouleté záruční lhůtě a výrobce má povinnost je opravovat zdarma.

Další armádní fotogalerie: "Pandurem na vlastní kůži" a "Radar ARTUR rozezná střely a ptáky"

 

Právě se děje

Další zprávy