Tisk: K lidem okolo Grosse mířily miliony z privatizace

Domácí ČTK Domácí, ČTK
6. 1. 2011 10:11
Na účtech měly přistát miliony korun z privatizace těžařské společnosti Mostecká uhelná
Expremiér Stanislav Gross
Expremiér Stanislav Gross | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Několika lidem blízkým ČSSD a bývalému předsedovi strany Stanislavu Grossovi před 11 lety zřejmě přistály na účtech miliony korun související s privatizací těžařské společnosti Mostecká uhelná (MUS).

Informaci přinesla čtvrteční Mladá fronta Dnes (MfD).

Vyplývá to z dokumentů, které před koncem loňského roku poslal na Vrchní státní zastupitelství v Praze jako žádost o pomoc vyšetřující soudce ze Švýcarska.

Tamní úřady se prodejem dolů zabývají již léta kvůli podezření z praní špinavých peněz.

Podle švýcarských detektivů a zdroje blízkého vrchnímu státnímu zastupitelství odešlo krátce po privatizaci dolů od kupce 46 procent akcií MUS, švýcarské firmy Investenergy, zhruba pět milionů dolarů (asi 170 milionů Kč) na účet firmy Torrence Trading na Gibraltaru.

Důvodem platby byla údajně provize za prodej. Celková kupní cena byla 650 milionů korun, provize tedy činila 27 procent.

K účtu měl přístup zbrojař Pavel Musela - přítel tehdejšího šéfa poslaneckého klubu ČSSD a vlivného muže strany Grosse.

Musela podle nového zjištění vyplatil 400 tisíc dolarů najatému bankéři, další peníze pak už putovaly po "české stopě", píše deník.

Stovky tisíc dolarů na účet do Česka

Většina peněz šla nejprve na Kypr na firmu Cromix a z ní na Larosi Holdings LTD a Lawrence. Larosi Holdings dostala 2,2 milionu dolarů.

K účtu této firmy měli přístup dva lidé - opět Musela a Jiří Martinek. Ten si pak poslal celkem 300 tisíc dolarů (dle tehdejšího kurzu přes deset milionů korun) na svůj účet do Česka.

Firma poslala podle švýcarských dokumentů a zdroje ze zastupitelství také 85 tisíc dolarů (2,9 milionu Kč) na švýcarský účet vedený na jméno Antonína Sýkory.

Martinek tehdy pracoval v Grossově kanceláři jako jeho poradce.

Lidé kolem tehdejšího vedení ČSSD MfD řekli, že Martinek zajišťoval pro sociální demokracii kampaně a marketing. Gross na otázku deníku, co pro něj Martinek dělal, odpověděl: "Nic zvláštního." A dodal, že informace o provizích je pro něj nová.

Grossův kamarád náměstkem ministra

Antonín Sýkora je zase tehdejší člen ČSSD a později poslanec. Jeho syn Robert Sýkora byl Grossův kamarád. Na jeho doporučení se také stal náměstkem ministra průmyslu.

Robert i Antonín Sýkora však jakoukoliv spojitost s provizemi kolem dolů rezolutně popírají. Sýkora starší odmítá, že by vůbec měl ve Švýcarsku nějaký účet.

Martinek není k nalezení a pro MfD se tak nevyjádřil. Musela po tragické události, kdy spadl z posedu, nekomunikuje a je nesvéprávný.

"Mohu vyloučit, že by na mě sýkora v souvislosti s privatizací tlačil. Proces nemohl nijak ovlivnit. Martinka neznám vůbec," řekl novinám tehdejší ministr Miroslav Grégr. Privatizace podle něj byla naprosto čistá a nebyl důvod vyplácet jakékoliv provize.

 

Právě se děje

Další zprávy