"Ticho" skončilo, Japonsko lobbuje za Westinghouse

Tereza Šídlová
30. 4. 2013 5:55
Americkou společnost většinově vlastní Toshiba. Prozatím za firmou stály hlavně USA
Jaderná elektrárna Temelín.
Jaderná elektrárna Temelín. | Foto: Reuters

Praha - V úterý do Česka přijíždí náměstek japonského ministerstva hospodářství a průmyslu Kazujoši Akabane.

Návštěva druhého muže důležitého japonského úřadu (v angličtině má Akabane titul State Minister) by se v koloběhu různých zahraničních schůzek možná za jiných okolností obešla bez větší pozornosti.

Ne však v době, kdy probíhá tendr na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Jednoho z uchazečů, který je momentálně navíc v pozici lídra tendru, společnost Westinghouse, totiž většinově vlastní japonská Toshiba.

A Japonsko dosud nebylo v jinak hlasitém lobbingu za stamiliardovou zakázku v podstatě slyšet ani vidět. Na rozdíl od vlád USA a Ruska, které jasně dávají najevo, že za svým uchazečem stojí.

"Cílem návštěvy bude posilování vztahů mezi ČR a Japonskem v oblasti hospodářství. Česká republika má stále rostoucí ekonomiku a působí zde mnoho japonských firem. Japonsko považuje Českou republiku za velice důležitou zemi z hlediska přímé investice a spolupráce v oblasti energetiky včetně jaderné energie," potvrdila návštěvu ředitelka informačního a kulturního centra japonského velvyslanectví Kana Ochiai.

Lobbing v rukou Japonců

Akabaneho čeká schůzka s českým ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou, jednat má i na českém ministerstvu zahraničí. Žádná oficiální oznámení, ani tiskové konference či jiné PR aktivity se k návštěvě ale nevážou.

Westinghouse je tradiční americká firma s více než stoletou historií a hlavním sídlem v USA, většinový vlastník je ale japonská společnost Toshiba.

Za Westinghouse a jeho zájem o dostavbu Temelína se nejvíc v česku "bije" americký velvyslanec Norman Eisen, pozvánkou do Bílého domu pro českého premiéra Petra Nečase za něj lobboval přímo i americký prezident Barack Obama. Američané sází mimo jiné na příslib pojistky, že Česko zůstane součástí "západního" klubu.

V obdobném kontextu, tentokrát krátce před rozhodnutím v tendru, se Nečas chystá koncem letošního května na návštěvu Moskvy. Rusové zase slibují hlavně zakázky pro český průmysl.

Podle českých představitelů ale není ani podpora japonské vlády bezvýznamná.

"Jde o první vysokou návštěvu z Japonska v této souvislosti. Chceme také od japonské strany vědět, nakolik podporuje Westinghouse v této zakázce," řekl Insideru vysoce postavený český představitel.

Němá taktika

Spíše tichou a neviditelnou taktiku Japonsko mohlo zvolit i kvůli neštěstí, které postihlo japonskou jadernou energetiku - havárie v elektrárně ve Fukušimě. V březnu 2011 zasáhlo japonské pobřeží masivní zemětřesení, které rozpohybovalo vlnu tsunami, ta pak zasáhla i tamní jadernou elektrárnu. Výsledkem byla havárie na úrovni Černobylu.

Tragédie ve Fukušimě znovu po celém světě i v Evropské unii rozpoutala debatu o jaderné bezpečnosti.

Tendr na dostavbu Temelína se blíží do své závěrečné fáze. ČEZ koncem března provedl průběžné hodnocení uchazečů. Podle neoficiálních informací vede právě Westinghouse. Vítěz či závěr tendru (hovoří se i o možnosti, že nebude vybrán žádný z uchazečů) má být znám koncem letošního léta.

Osud tendru je nyní nejistý. Ministr Kuba v rozhovoru s deníkem Insider naznačil, že se rýsuje i scénář odložení dostavby elektrárny, elektřinu z ní prý Česko nebude potřebovat dříve než v roce 2030. Původně se přitom počítalo s dostavením nových bloků v roce 2025.

 

Právě se děje

Další zprávy