The Economist: Babišovo působení provázejí střety zájmů. Týdeník zaujala i aplikace Bez Andreje

ČTK ČTK
22. 9. 2017 22:15
Průmyslník a miliardář Andrej Babiš, který se stal politikem, má mnoho střetů zájmů. Na svých webových stránkách to napsal britský týdeník The Economist. "Babiš popírá, že by se dopustil čehokoli špatného, a tvrdí, že jde o pokus narušit jeho volební kampaň," uvedl The Economist. Dodal, že v zemi, kde panuje vysoká frustrace z vládnoucí třídy, to fungovalo.
Foto: ČTK

Londýn/Praha - Favorit nadcházejících parlamentních voleb říká, že politický establishment se proti němu spikl, aby se nedostal k moci, píše britský týdeník The Economist a připomíná, že Andreje Babiše parlament na začátku září zbavil imunity v kauze farmy Čapí hnízdo.

Na internetu se také anonymně objevily nahrávky, na kterých Babiš nevybíravě mluví například o tom, jak by mohl použít svá média k útokům na soupeře, píše dále The Economist. Zmínil rovněž existenci mobilní aplikace, která pomáhá nakupujícím vyhnout se zboží z Babišova holdingu Agrofert.

"Rivalové podnikli další úřední kroky, aby omezili magnátův vliv," dodal magazín. Citoval novelu zákona o střetu zájmů a připomněl, jak byl Babiš nucen opustit vládu, v níž působil jako ministr financí. "Nejnovější kontroverze kolem údajného dotačního podvodu ale zdůrazňuje konkrétnější obavy z toho, jak Babiš využívá politickou moc," napsal časopis a popsal kauzu týkající se padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo.

"Babiš popírá, že by se dopustil čehokoli špatného, a tvrdí, že jde o pokus narušit jeho volební kampaň," uvedl The Economist. Dodal, že v zemi, kde panuje vysoká frustrace z vládnoucí třídy, to fungovalo.

Evropská komise kvůli Čapímu hnízdu požádala v roce 2016 o audit. Ten byl ale úkolem ministerstva financí, které řídil právě Babiš. To je podle The Economist jeden příklad mnoha Babišových střetů zájmů.

Lidé mají strach o Babišovi mluvit kriticky, stojíme na prahu nové normalizace, říká Janeček:

Selský rozum lidi v České televizi překvapil, odvysílají ho až po volbách, mají strach, aby se nestal součástí předvolební kampaně. | Video: Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy