Těžkooděnci museli zasahovat v Praze na demonstraci proti islámu

ČTK ČTK
28. 10. 2015 16:55
Na demonstraci odpůrců EU, migrace a islámu na náměstí Míru v Praze dnes zasahovali těžkooděnci. Oddělili od sebe skupiny odpůrců uprchlíků a příznivců migrantů. Na akci Bloku proti islámu a Úsvitu - Národní koalice se v Praze sešly stovky lidí, kteří na náměstí přinesli hlavně české vlajky. Krátce po zahájení přišlo asi 30 aktivistů s megafonem a transparenty, kteří vyjadřovali opačný názor než organizátoři demonstrace. Obě skupiny se hlasitě překřikovaly, pak zasáhla policie. Kromě Prahy se akce konaly i v jiných městech.
Policisté před zásahem.
Policisté před zásahem. | Foto: ČTK

Zhruba tři tisícovky lidí se v celé republice účastnily akcí proti migrantům. V Praze museli proti radikálům zasáhnout těžkooděnci, kteří rozdělili skupinu odpůrců islámu a EU a skupinu příznivců migrantů. Jinde se akce obešly bez incidentů. Kolem 16. hodiny již skončily a účastníci se rozešli.

Většinu akcí - v Praze, Brně, Ostravě a Ústí nad Labem - svolal Blok proti islámu a Úsvit-Národní koalice.

Na akci Bloku proti islámu a Úsvitu - Národní koalice se v Praze sešly stovky lidí, na náměstí přinesly hlavně české vlajky. Krátce po zahájení přišlo asi 30 aktivistů s megafonem a transparenty, kteří vyjadřovali opačný názor než organizátoři demonstrace. Obě skupiny se hlasitě překřikovaly, pak zasáhla policie. Několik desítek těžkooděnců mezi nimi zůstalo stát.

Podle neoficiálních odhadů přítomných policistů je na náměstí minimálně 300 lidí. Protipřistěhovaleckou demonstraci přijel do Prahy podpořit předseda německého hnutí Pegida kritizujícího islám Lutz Baumann. Účastníci jej přivítali bouřlivým potleskem a skandováním. "Je důležité, aby nyní spolupracovali všichni evropští vlastenci, abychom mohli čelit této hrozbě. Jsme silní a dokážeme to," řekl mimo jiné Baumann.

Akci přijeli podpořit i motorkáři. Řečníci se střídají v projevech.

Největší účast zaznamenala policie v Brně, kde jich bylo přibližně 1500. "Akce má upozornit na velké nebezpečí pro Evropu, kterou představuje valící se vlna islámských migrantů," řekl mluvčí pořádajícího Bloku proti islámu David Štěpán. Podle něj se někteří poslanci za hnutí Úsvit - Národní koalice, které se k akci také hlásí, budou snažit prosadit změny azylového zákona.

Lidé přišli na akci s transparenty, na kterých bylo napsáno: Ne islámské invazi, ne německé diktatuře. Ne okupaci Evropy islámem. Další lidé měli transparenty se slovy: Stop islamizaci Evropy nebo Sebevražda Evropy nesmí být náš vzor, Ano žalobě proti kvótám nebo Kdo nehájí svá práva, nebude mít žádná. "Chceme celou akcí lidem ukázat, že existují možnosti, jak to řešit. Není to neřešitelný problém," řekl Štěpán.

V Ústí nad Labem se shromáždilo asi 400 lidí, vidět byla mezi jinými i vlajka s nápisem "Národní odpor", což je neregistrovaná neonacistická organizace. Kromě zástupců Bloku proti islámu a Úsvitu - Národní koalice se na pódiu objevil i ústecký senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši). Policie nasadila antikonfliktní týmy, kriminalisty v civilu i speciální vůz pro monitoring demonstrací, ale nezasahovala.

V Liberci se na demonstraci proti islamizaci Evropy a za vypsání referenda o vystoupení z EU na náměstí před radnicí sešlo zhruba 350 lidí, z toho asi 70 účastníků přijelo ve skupině na motocyklech. Hlavním řečníkem byl poslanec Tomio Okamura. Souběžně se konala i demonstrace na podporu uprchlíků, na níž dorazilo asi 40 lidí. "Akce je zatím bez konfliktů," řekla před 16:00 krajská mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Jednomu hrozícímu incidentu ale museli zamezit těžkooděnci, když se část účastníků demonstrace proti údajné islamizaci vydala ke druhé skupině. Policie zareagovala rychle a těžkooděnci se postavili mezi obě skupiny.

Dnes se demonstrovalo také v jihočeském Větřní, kam shromáždění "Za suverenitu ČR, proti imigraci a za vystoupení z EU" svolala Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). Podle informací policie se tam sešlo několik desítek lidí a kolem 16:00 se začali rozcházet. Narušení veřejného pořádku policisté podle jejich mluvčího Milana Bajcury nezaznamenali.

 

Právě se děje

Další zprávy