Těžební limity zachováme, slíbila polorozpadlá vláda

Veronika Lehovcová Suchá Pavel Baroch, Veronika Lehovcová Suchá
13. 4. 2011 18:15
Kabinet, jehož čtyři ministři jsou ve "výpovědi", schválil i školský zákon
Foto: Jan Langer

Praha - Rozhádaná koaliční vláda, jejichž čtyři členové jsou ve "výpovědi", měla na svém středečním zasedání i body, které se mohou dotknout stovek tisíc lidí.

Kabinet jednal o těžebních limitech v severozápadních Čechách, školském zákoně nebo o trestním řádu.

Navenek se premiér Petr Nečas tvářil, že šlo o běžné jednání, na níž se nynější vládní krize nijak nedotkla. Byť třeba odstupující ministr dopravy Vít Bárta do Kramářovy vily už nedorazil a poslal za sebe jako náhradu svého náměstka.

"Stávající politická situace se na jednání vlády nijak nezobrazila," oznámil krátce po zasedání Nečas. Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že atmosféra byla pracovní.

Foto: Jan Langer

"Jednali jsme bez problémů. Byla to několikahodinová odborná debata," popsal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a jeden z odvolávaných ministrů Josef Dobeš s ním souhlasí. "Na vládě to bylo absolutně profesionální, i ze strany pana premiéra. Jen ráno se mi na fototermínu víc věnovali fotografové," řekl Aktuálně.cz Dobeš.

Zdroj, který je obeznámen s jednáním kabinetu, uvedl, že se ministři až tak nehnali do sporů jako před vypuknutím vládní krize, jako by měli v podvědomí, že se politické souboje odehrají jinde.

Krize nekrize, jednat musíme

Oficiálně ministři hovoří o tom, že nevidí důvod, proč by důležité zákony neměli schvalovat v době, kdy je existence vlády ohrožena. "Ta rozhodnutí mají stejnou váhu jako kdykoli jindy. Z ústavně právního hlediska je vláda v plné kondici," domnívá se Pospíšil.

Ovšem například významného poslance Věcí veřejných Milana Šťovíčka překvapilo, že se kabinet při současné krizi vůbec sešel. "Nečekal jsem, že vláda bude zasedat," řekl Aktuálně.cz Šťovíček.

Spor o těžební limity

Podle ministra průmyslu Martina Kocourka, který na vládu přinesl zprávu o přípravě energetické koncepce, uvedl, že členové vlády mají ústavní povinnosti, a proto se uskutečnilo běžné zasedání.

Podívejte se, jak proti prolomení těžebních limitů demonstrovali před týdnem před vládou lidé z Greenpeace:

Právě nad Kocourkovou zprávou se v kabinet otevřel spor především mezi ministry ODS a VV o budoucnosti těžebních limitů. Premiér se posléze snažil toto téma bagatelizovat. Na tiskové konferenci několikrát zopakoval, že kabinet nerozhodoval o nové energetické koncepci státu ani o těžebních limitech.

Jenže Kocourkova Zpráva o aktualizaci Státní energetické koncepce, o níž ministři jednali, jednoznačně otevírá cestu k prolomení těžebních limitů. A v navrhovaném usnesení pro vládu si Kocourek ukládá, aby ve stejném duchu vypracoval i novou energetickou koncepci státu. Nečas přitom Kocourkův plán před 14 dny podpořil.

Foto: Ludvík Hradilek

Kocourek neuspěl

Jenže "Kocourkovo usnesení" nakonec vláda nepřijala. Neuspěl ovšem ani předseda véčkařů Radek John, který na jednání vlády přinesl usnesení, které bylo pravým opakem Kocourkova návrhu. Věci veřejné, které trvají na zachování limitů, požadovaly, aby v žádní z variant nové energetické koncepci nepočítala a prolomením těžební hranice.

"Pokud má vláda v tomto duchu své programové prohlášení, není možné, aby připravovala jakoukoli variantu s prolomením limitů," řekl Aktuálně.cz poslanec Věcí veřejných Milan Šťovíček, který je současně starostou Litvínova. Pokud by se těžební limity prolomily, povrchový důl by se výrazně přiblížil právě až k Litvínovu.

Vláda nakonec přijala obecné usnesení, že návrh nové energetické koncepce státu má být v souladu s programovým prohlášením vlády, které se hlásí k dodržení limitů.

Foto: Ludvík Hradilek

Spokojený Dobeš

Zásadní normu předložil těsně před svým pravděpodobným odchodem z úřadu i ministr školství Josef Dobeš. Novela školského zákona po letech měla znovu zavést možnost státu ovlivňovat, co se děti mají učit ve školách.

Učitelé proti návratu osnov protestovali a Dobeš popíral, že by šlo o povinné osnovy. Ministři ODS ale s obavami učitelů souhlasili a vláda udělala v zákoně změnu. Podle Dobeše to ale byla změna zbytečná.

"Pan ministr nás zřejmě neúmyslně uvedl v omyl, ale pokud v zákoně stálo, že škola vypracovává školní program v souladu s ministerským nařízením, zjevně to znamenalo  povinnost," řekl Aktuálně.cz ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který změnu navrhl.

"Novela má teď pouze charakter doporučení. Je to na zvážení každé školy, jak bude postupovat," dodal.

Ministerstvo školství si ale trvá na svém. "Žádné povinné osnovy v návrhu nebyly, ale dal jsem tam slovo možnost, aby to pro kolegy bylo explicitní," popisuje Dobeš jednání vlády. S tím, jak jednání vládního kabinetu dopadlo, je ale Dobeš spokojený.

"Mám velkou radost, že novela školského zákona prošla. Zastávám názor, že i v této krizi se má pracovat a možná více než jindy," řekl Aktuálně.cz Dobeš.

 

Právě se děje

Další zprávy