Telička zakládá po rozchodu s ANO vlastní hnutí Hlas, s kterým jde do eurovoleb

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 5. 2. 2019 18:12
Zatímco v roce 2014 kandidoval Pavel Telička do Evropského parlamentu za hnutí ANO, a to dokonce jako lídr, letos v květnu se pokusí uspět s jiným sdružením. V úterý po poledni oznámil, že zakládá zcela nové hnutí Hlas.
Telička zakládá politické hnutí: Nejde nám pouze o volby do Evropského parlamentu. | Video: Radek Bartoníček

Když před volbami do Evropského parlamentu v roce 2014 získal předseda ANO Andrej Babiš na kandidátku Pavla Teličku, považoval to tehdy za jeden ze svých největších úspěchů. Telička měl v Evropě pověst a kontakty, které má jako jeden z místopředsedů Evropského parlamentu dodnes. Co se ale naprosto zásadně změnilo, je vztah mezi těmito dvěma muži. Telička předloni přerušil s ANO kontakty a už dlouho dával najevo, že do letošních voleb půjde pod jinou "značkou".

"Rozhodl jsem se založit politické hnutí Hlas, které není cíleno jen na evropské volby, ale i pro další budoucnost. Chtěli bychom přispět k tomu, aby naše země měla nejen v Evropě hlas, který bude více slyšet a bude hlasem rozumu, ambice a odpovědnosti," prohlásil Telička v úterý po poledni.

Podle něj nepůjde o "jednorázovou platformu pro evropské volby". "Chceme hnutí etablovat jako otevřenou politickou platformu v pravém středu politického spektra, jejímž cílem bude prosazování liberální demokracie, vytváření podmínek pro modernizaci a vyšší konkurenceschopnost české i evropské ekonomiky," uvedl Telička. 

Společně s ním jde do projektu také další europoslanec Petr Ježek. "Prožíváme nyní klíčové období, které rozhodne, jakým směrem Evropa půjde," řekl Ježek. "Na české politické scéně těžko hledáme subjekt, který by nám vyhovoval zaměřením i personálně. Z mnoha podnětů přitom víme, že nejsme zdaleka sami," dodal s tím, že jejich hnutí nabízí místo lidem z různých profesí i mladým lidem, kteří mají zájem o vstup do politiky.

Kromě Teličky a Ježka patří mezi další zakladatele hnutí právník Aleš Novák a sociolog Martin Převrátil. Oni byli dokonce první, kdo Teličku oslovili, jestli by do takového projektu šel. "Nemůžeme vonět všem. Ale je strašně moc lidí, kteří nejsou schopni se identifikovat s žádnou nynější politickou stranou. Tito lidé hledají a my jim chceme nabídnout variantu," řekl Převrátil.

Aleš Novák, Pavel Telička a Martin Převrátil
Aleš Novák, Pavel Telička a Martin Převrátil | Foto: Radek Bartoníček

Hnutí v pravém středu

Europoslanec Telička tvrdí, že se dlouho rozhodoval, jestli se pokusí nadále působit v evropské politice. "Bylo to pro mě složité rozhodování, protože čím je člověk starší, tím více času chce trávit se svou rodinou," podotkl.  

To, že se k něčemu takovému chystá, ale dával najevo už delší dobu, on ani nikdo z jeho okolí však nechtěli říci nic bližšího. Mlčení tedy prolomil až nyní. Telička se zabýval evropskou politikou hned po roce 1990, do roku 1995 pracoval ve Stálé misi České republiky při EU a v době jednání o vstupu Česka do EU vedl vyjednávací tým. Po vstupu se stal velvyslancem a následně vedoucím stálé mise při EU. Krátce byl také eurokomisařem.

Předseda ANO Andrej Babiš v počátcích svého hnutí ANO avizoval, že shání známé tváře, a v roce 2013 se dohodl na úzké spolupráci právě s Teličkou. "Oceňuji, že Andrej Babiš, který zjevně nemá potřebu vstoupit do politiky kvůli vlastnímu prospěchu, snahy o změny iniciuje a vytvořil hnutí, které představuje naději," vysvětloval v srpnu 2013 Telička, který následující rok vedl eurokandidátku ANO jako nestraník.

Hnutí tyto volby vyhrálo a Telička získal třetí největší počet preferenčních hlasů ze všech kandidátů. Později hnutí ANO zvažovalo, že by se mohl stát českým zástupcem v Evropské komisi, ale Babiš se nakonec rozhodl nominovat Věru Jourovou.

Postupem času Telička Babiše i politiku hnutí ANO kritizoval a v říjnu 2017 oznámil, že spolupráci s ANO ukončil. Jako hlavní důvod uvedl, že se ANO odklání od původního programu.

"Byl tam určitý étos, určitý profil proevropského subjektu napravo od středu, liberálně orientovaného, protikorupčního, reformního," tvrdil s tím, že už toto neplatí. Zároveň kritizoval ANO za podporu prezidenta Miloše Zemana. Po Babišovi také požadoval vysvětlení kauzy Čapí hnízdo, kvůli které byl tehdy Babiš obviněný z porušení zákona.

Telička byl hostem našeho pořadu Endorfiny:

Endorfiny místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky, jehož vášní je ragby. | Video: Tomáš Cetkovský, Michal Šenk, Jakub Zuzánek

 

Právě se děje

Další zprávy