Tejc je favoritem do čela ústavně právního výboru

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 11. 2013 17:25
Výbory probírá vznikající koalice i v návaznosti na posty ve vládě.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Žhavým kandidátem na předsedu ústavně právního výboru Sněmovny je Jeroným Tejc z řad ČSSD.

Aktuálně.cz to potvrdily zdroje jak z ČSSD, tak ze stran, které momentálně míří do opozice.

"Úplně dojednané to není. Ale pokud připadne vedení ústavně právního výboru nám, pak je skutečně žhavým kandidátem," potvrdil zdroj blízký vedení ČSSD.

Na dotaz, zda může potvrdit i podporu Tejce ze strany předsedy Bohuslava Sobotky, tentýž zdroj odpověděl: "Také jsem to slyšel."

Zároveň ale opatrně upozorňuje, že konečné dohody můžou ještě dopadnout jinak.

Jeroným Tejc byl ve skupině pěti vysoce postavených sociálních demokratů, kteří krátce po volbách navštívili na zámku v Lánech prezidenta Miloše Zemana, a to bez předsedy strany Sobotky, který je následně označil za "pučisty".

Bohuslav Sobotka v době, kdy v následujících dnech bojoval o svou pozici v čele ČSSD, v rozhovoru pro Aktuálně.cz prohlásil, že Michal Hašek, který stál v čele "lánské aféry", musí z vedení strany odejít.

Ohledně Jeronýma Tejce, kterého si mezitím nově zvolení poslanci za ČSSD v tajném hlasování vybrali za svého předsedu, ale dodal, že jemu by "mohl odpustit". Jeroným Tejc na post předsedy poslanců nakonec rezignoval a ti si následně zvolili Romana Sklenáka. Jeroným Tejc ale podle všeho o vliv nepřišel.

Vláda ve formátu 7+6+2?

Jméno Jeronýma Tejce patří do víru všech vyjednávání, která teď probíhají.

Obsazení postů předsedů výborů je ale navázané i na dohodách o složení vlády. Zatím platilo nepsané pravidlo, že pokud jedna koaliční strana obsadila některé ministerstvo, resortně příslušný výbor obsadila jiná koaliční strana.

Zatím se ale v budoucí koalici licituje jen o počtech - s výjimkou resortu financí, u kterého je po sobotním jednání ČSSD a ANO jasné, že připadne hnutí ANO.

Původně se rýsující formát 6+6+3 (tedy 6 ministrů pro ČSSD, 6 pro ANO a 3 pro lidovce) se momentálně mění: Jak ANO, tak ČSSD Aktuálně.cz potvrdily, že KDU-ČSL by mělo dostat maximálně ministry dva.

"Budeme o tom ještě jednat," komentoval to lakonicky jeden z vyjednavačů za křesťanské demokraty.

Pak by si dvě větší strany mohly rozdělit křesla v poměru 7:6, přičemž ČSSD by si nárokovala právě oněch 7. "Nechtěl bych být ve vyjednávacím týmu, který by pro vítěze voleb vyjednal méně ministrů," prohlásil vyjednavač za ČSSD.

Koalice má ještě v pondělí s konečnou platností dohodnout počet místopředsedů Sněmovny - zatím se ČSSD a ANO shodlo na počtu čtyř, ale potřebují ještě souhlas třetího potenciálně koaličního partnera - KDU-ČSL. Zatím to vypadá, že křeslo předsedy obsadí za ČSSD Jan Hamáček a po jednom místopředsedovi bude mít ANO, KSČM a TOP 09.

 

Právě se děje

Další zprávy