Tečka za Topolánkem: Předá Nečasovi i vedení ODS

Michal Žák Adam Junek, Michal Žák
1. 4. 2010 10:09
Šéfoval ODS přes sedm let a dovedl ji k několika volebním vítězstvím
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mirek Topolánek definitivně končí ve vedení ODS. Po dnešním grémiu složil i funkci předsedy strany k 12. dubnu. Už minulý týden odstoupil na nátlak výkonné rady své strany z pozice volebního lídra a neuchází se ani o místo ve sněmovně.

"Na 12. dubna tohoto roku jsem svolal výkonnou radu, která by měla rozhodnout o tom, že stranu do volebního kongresu povede Petr Nečas. Pak rezignuji," prohlásil.

Hned na začátku brífinku odmítl, že by se chtěl funkce v čele strany držet.

"Ubezpečuji vás i veřejnost, že po vyškrtnutí z kandidátní listiny jsem neměl v úmyslu pokračovat ani vteřinu ve funkci předsedy strany," řekl novinářům s tím, že chce zabránit dvojkolejnosti ve straně, kdy je on šéfem a Nečas volebním lídrem.

Končící předseda vyvracel i spekulace některých médií, že by odcházel kvůli hrozbě volební prohry. "Naopak, preference stoupají."

Své vystoupení završil "příznačně". Po cestě k výtahu měl drobný střet s novináři, kde velmi důrazně žádal fotografa, aby jej nefotil.

Vítězné volby i kontroverzní výroky

Mirek Topolánek stál v čele Občanské demokratické strany 7,5 roku. Během této doby dovedl partaj k vítězství v několika po sobě jdoucích volbách.

Ačkoliv je autorem několika kontroverzních výroků, vaz mu zlomily až nešikovné formulace na adresu homosexuálů, Židů a církví v neformálním rozhovoru pro gay časopis LUI. Těmi pobouřil například premiéra Jana Fischera.

K odchodu z pozice volebního lídra se pár dní poté snažilo přimět grémium ODS, ale neúspěšně. Topolánek se podvolil až nátlaku výkonné rady, která se pro jeho konec coby lídra vyslovila takřka jednohlasně.

Volebním lídrem se stal místopředseda Nečas, Topolánek ale zůstával šéfem strany. Podle stanov strany ho totiž k odchodu může donutit jen volební kongres, který čeká ODS na podzim.

A pokud by odstoupil sám, funkci by po něm automaticky převzal 1. místopředseda David Vodrážka, čímž by ovšem pokračovala dvojkolejnost. Proto Topolánek zvolil řešení, kdy zůstane formálně předsedou, ale fakticky bude funkci na základě mandátu výkonné rady vykonávat Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy