Talmanová zůstane. V jiných zemích velí etika odejít

Martina Macková, Blahoslav Hruška
27. 8. 2007 14:25
Partnerka premiéra ve vrcholné funkci. Je to správné?
Český premiérský pár? Premiér Mirek Topolánek a  místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová
Český premiérský pár? Premiér Mirek Topolánek a místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Premiér a poslankyně ve vrcholné sněmovní funkci jsou životní partneři. Střet zájmů? Nejspíš ne. Jen jako v mnoha podobných případech je česká politika mnohem méně citlivá, než tomu bývá v demokraticky vyspělejších zemích. 

Místopředsedkyni sněmovny Lucii Talmanovou už premiér jako novou životní partnerku oficiálně potvrdil. Talmanová nyní, několik dní po porodu Topolánkova syna, míří zpět do práce, na svůj sněmovní post. 

Politologové se shodují, že to neprospěje ani premiérskému páru, a že to zvýší i napětí v ODS. Politici říkají: Je to věc premiéra a jeho partnerky.

Lucie Talmanová vůbec odmítá, že by tu byl nějaký problém.

Jiný kraj, jiný mrav

Podle politologů a sociologů, které redakce oslovila, se premiérsko-poslaneckému páru v politice dá vytknout leccos. Ne ale střet zájmů.

Je to etická otázka. Něco podobného jako u nás by v jiných demokraciích nebylo nejspíš možné, shodují se. Občané různých států jsou na podobné otázky různě citliví, je to dáno náboženstvím a tradicí. Česko je na nižších příčkách tohoto žebříčku, veřejnost je spíše cynická, vysvětlují. 

Málokdo však na stav kolem premiéra reaguje. ODS ani například lidovci, nejbližší koaliční partner, nepřipouštějí, že by se mělo něco změnit.

"O něčem takovém jsme nepřemýšleli. Je to otázka na ně, spekulace se v médiích občas vynoří," říká šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Předseda klubu ODS Petr Tluchoř ve sněmovně s oponentem Davidem Rathem (ČSSD)
Předseda klubu ODS Petr Tluchoř ve sněmovně s oponentem Davidem Rathem (ČSSD) | Foto: Ludvík Hradilek

"Já osobně si myslím, že oba si budují svoji kariéru nezávisle na svém vztahu a považuji je za lidi, kteří jsou schopni si to sami vyhodnotit," míní předsedkyně poslaneckého klubu lidovců Michaela Šojdrová.

V USA už by premiérem nebyl

Politolog Jiří Pehe soudí, že kdyby se premiér zachoval stejně například v USA, už by v politice nejspíš nebyl. "Nejde jen o to, že opustil svoji ženu, to se stává a v Česku až v polovině manželství. Ale v době, kdy už měl s Talmanovou vztah, používal rodinu ve volební kampani a prezentoval se jako konzervativní politik hájící rodinné vztahy," argumentuje Pehe.

Talmanová mezitím vyrostla do jedné z nejvyšších funkcí ve státě. "Získala jako jediná z ODS v Praze a středních Čechách, kde měla strana nejlepší výsledek, vysokou funkci. Žádný jiný zástupce z nejúspěšnějšího regionu není ani ve vládě," řekl politolog Lubomír Kopeček z brněnské Masarykovy univerzity.

"Jde o to, že si musíme klást otázku, zda by dnes byla tam, kde je, pokud by neměla vztah s předsedou strany, který v té době tvrdil, že je šťastně ženatý. To je velký problém,"dodává Pehe.

Lidovecká poslankyně Šojdrová říká, že není zcela prokazatelné, že by Talmanová získala funkci v době, kdy již byla partnerkou šéfa ODS. "Pokud ano, nevěděla jsem o tom, volila jsem ji jako poslankyni, stejně jako většina kolegů," dodala.

ODS nemá nesvéprávné členy

Sama  Lucie Talmanová je pobouřena už tím, že by někdo mohl pomyslet v tomto případě na etický problém či střet zájmů.

Politička se vrátila po porodu do sněmovny a funkce
Politička se vrátila po porodu do sněmovny a funkce | Foto: Ondřej Besperát

"Funkci místopředsedkyně poslanecké sněmovny jsem získala v tajných volbách velkou většinou hlasů celé sněmovny. Do této funkce mne nominoval poslanecký klub ODS (hlasováním a jednomyslně) a výkonná rada ODS (hlasováním a jednomyslně). A to nikoli jako partnerku Mirka Topolánka," řekla Aktuálně.cz Talmanová.

"Neznehodnocujte, prosím, stále obdobnými spekulacemi svéprávnost jednotlivých členů Výkonné rady ODS, a už vůbec ne členů našeho poslaneckého klubu. Mí kolegové si to nezaslouží, a já snad, koneckonců, také ne," dodala.

Zároveň uvedla, že před rokem partnerkou šéfa ODS Topolánka nebyla.
 
Už před víc než rokem, v polovině srpna, noviny o vztahu Topolánka a Talmanové psaly. A čerstvý premiér Topolánek byl sám nucen v rádiu Frekvence 1 připustit, že má mimomanželský vztah.

Hillary, Bill a další

Politická partnerství ve světě vyvolávají spekulace o střetu zájmů. Nedávno se o něm opět mluvilo v souvislosti s kandidaturou socialistky Segolene Royalové, které jen o kousek unikl prezidentský post. Její dlouholetý partner Francois Hollande, byl totiž ve stejné době šéfem socialistů.

Zatímco ale Royalová vystřídala několik ministerských postů, Hollande se spíše držel vzadu a byl znám především jako regionální politik. Ani tandem v rámci strany se příliš neosvědčil: podle politologů byl totiž Hollande až příliš spjat se "starou gardou" socialistů, kterou Royalová nakonec při kandidatuře obešla.

Oba ale svůj vztah v červnu ukončili, když Segolene oznámila, že Francois na její žádost odchází ze společné domácnosti, v níž vychovávali čtyři děti.

Segolene Royalová
Segolene Royalová | Foto: Reuters

"Záleží na rozhodnutí politika. Je ale zvláštní, že ve Francii nikdo oficiálně nepožádal, ať odejde z funkce. V USA by to ovšem bylo těžko představitelné," říká Daniel Kunštát ze Sociologického ústavu Akademie věd.

V USA vyvolalo nevoli, když své politické ambice současně žhavili Clintonovi. Stín podezření padl na Hillary Clintonovou, když se stala senátorkou za New York v roce 2000 ještě jako první dáma. Nařčení, podle nichž její muž, prezident Bill Clinton, umně přeléval finance na Hillařinu kampaň ze státních zdrojů, se ale neprokázala.

Jedinou prokazatelnou protekcí tak byla Billova účast na volební kampani, kdy několikrát po boku Hillary stanul. A také dům v Chappaqua, který si manželé koupili v létě 1999, aby se vyhnuli podezření, že se státem  New Yorkem nikdy neměli nic společného.

Odstoupit? Získali by body

Americký neokonzervativec Paul Wolfowitz odešel v červnu z funkce šéfa Světové banky po ostré kontroverzi kvůli tomu, že povýšil v bance svou partnerku a zvýšil jí plat.

Jiří Pehe
Jiří Pehe | Foto: www.pehe.cz

Celá řada evropských politiků žádala, aby rezignoval, než jeho osoba ochromí pověst a schopnost banky bojovat celosvětově proti korupci. Bývalý náměstek amerického ministra obrany se stal šéfem banky v roce 2005.

Může něco podobného potkat i českého premiéra? "Budou se úzkostlivě snažit vyvolávat dojem, že ona nemá v žádném případě profit z toho, že on je premiérem. Nepůsobí to ale dobře," vysvětluje Pehe.

"Kdyby chtěli získat body, měla by se vzdát mandátu a zdůvodnit to dítětem. I uvnitř ODS by to mělo pozitivní efekt, nepochybně se tam o tom mluví a nevyvolává to nadšení," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy