Talmanová drtivě vyhrála primárky, míří do Senátu

Kateřina Eliášová
23. 2. 2010 12:30
Partnerka šéfa ODS se pokusí získat senátorské křeslo na Kutnohorsku
Lucie Talmanová při rozhovoru s premiérem Mirkem Topolánkem v poslanecké sněmovně.
Lucie Talmanová při rozhovoru s premiérem Mirkem Topolánkem v poslanecké sněmovně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslankyně a partnerka šéfa ODS Lucie Talmanová zvítězila ve stranických primárkách a bude kandidátkou ODS v podzimních volbách do Senátu.

Křeslo v horní komoře parlamentu se na podzim pokusí získat na Kutnohorsku. Současným senátorem za tento volební obvod je Bedřich Moldan, který nedávno opustil ODS a přidal se ke Schwarzenbergově TOP 09.

"V tajné volbě výrazně zvítězila Lucie Talmanová," potvrdil Aktuálně.cz šéf oblastního sdružení v Kutné Hoře a poslanec Pavel Bohatec.

Talmanová podle dostupných informací získala třikrát více hlasů než její protikandidáti - bývalý federální poslanec Miroslav Richter, za nímž stála Čáslav, a šéf kutnohorské Agentury pro zemědělství a venkov Josef Viktora, který získal podporu ze Zruče nad Sázavou.

Výsledek pondělní oblastní rady musí formálně potvrdit regionální a poté výkonná rada.

Talmanová původně chtěla politiku zcela opustit, neobjevila se na kandidátce do letošních sněmovních voleb. Deník Aktuálně.cz pak jako první upozornil na to, že chce být senátorkou.

"Kandidaturu do Senátu jsem si původně rozmýšlela právě kvůli panu senátorovi Moldanovi. Pokud by se totiž rozhodl kandidovat ve stejném obvodu, ve kterém se o to chci pokusit já, tříštili bychom hlasy pravice, a tím pádem by posílila levice, což jsem nechtěla dopustit," řekla Aktuálně.cz minulý týden Talmanová.

Moldan chce podle dostupných informací kandidovat v Praze 6 proti současnému poslanci za ODS Petrovi Bratskému, zatím to však nepotvrdil.

Včerejší primárky vyřadily ze hry o Senát taky dosavadního senátora Jiřího Nedomu. Porazila ho starostka Přezletic Veronika Vrecionová, která bude o křeslo senátorky bojovat na Mělnicku.

 

Právě se děje

Další zprávy