Takto skončí vládní krize. Čtěte pět možných scénářů

Petr Holub
17. 4. 2011 17:28
Rekonstrukce vlády, menšinový kabinet, velká koalice, předčasné volby, pravice bez Nečase
Nečas ve stínu Klause? Nová vládní krize vynesla znovu do popředí prezidenta.
Nečas ve stínu Klause? Nová vládní krize vynesla znovu do popředí prezidenta. | Foto: Ludvík Hradilek

Analýza - Věci veřejné ve vládě, nebo blízké předčasné volby. Jenom dvě reálné možnosti stojí před občany České republiky, která se propadla do vládní krize. Jasno může být už v nadcházejícím týdnu.

Analytik Petr Holub připravil pro čtenáře Aktuálně.cz přehled pěti krizových řešení. Předem je však jisté, že tři z nich zůstávají v oblasti teorie.

1. scénář: Rekonstrukce Nečasovy vlády

Vládní strany oznámily naposled v pátek, že chtějí obnovit koalici, i když se jejich lídři navzájem obviňují z korupce nebo dokonce ohrožení demokracie. Trestnímu oznámení od koaličních kolegů čelí ministři Alexandr Vondra (ODS), Vít Bárta (VV) a Miroslav Kalousek (TOP 09).

Přesto premiér Petr Nečas tvrdí: "Chceme řešení na půdorysu nynějších koaličních tří stran."

"Musíme se pokusit najít rozumnou dohodu. Pořád věřím, že se to podaří," říká šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

"Věci veřejné podporují premiéra v jeho boji o zachování vlády," oznámila předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake.

Od pondělka však strany neučinily jediný krok, který by rekonstrukci vlády a jejího programu přiblížil. Věci veřejné se dosud nesmířily s tím, že premiér Nečas tehdy navrhl prezidentovi Václavu Klausovi, ať po Bártově demisi odvolá další dva jejich ministry včetně stranického předsedy Radka Johna, dosavadního ministra vnitra.

"Jsme ochotni obětovat naše ministry, ale jen tehdy, pokud odejdou Alexandr Vondra, Ivan Fuksa a Miroslav Kalousek," reagoval v pondělí John. Od té doby stanovisko nezměnil, i když Nečas výměnu "kus za kus" odmítl.

John zároveň upozornil, že Věci veřejné chtějí udržet ministerstvo vnitra. Něco takového ale nechtějí ODS ani TOP 09 připustit.

2. scénář: Menšinová vláda ODS a TOP 09

Skepsi nad dohodou s Věcmi veřejnými netají místopředseda TOP 09 Kalousek. Převzal dokonce formulaci sociálních demokratů, že nejde spolupracovat s firmou ABL, která chce privatizovat politiku.

"Ve vládě můžeme pokračovat, pokud se podaří odstranit podezření, že se ABL chce infiltrovat do státní správy," řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny a tím upozornil, že ani po rekonstrukci nebude koaliční vláda stabilní a sotva vydrží celé volební období.

Právě Kalousek jako jediný z koaličních politiků veřejně navrhl menšinovou vládu ODS a TOP 09 s podporou 94 poslanců. Občanští demokraté tuto variantu nekomentují od chvíle, kdy z klubu Věcí veřejných odešli jen tři poslanci.

Menšinová vláda nemůže počítat s tichou podporou Věcí veřejných ani sociálních demokratů. Pro obě strany by bylo v opozici nevýhodné, aby se s vládními stranami jakkoli zapletly.

Zkušenosti z minulého volebního období ukazují, že čtyři chybějící poslanci jdou nakoupit, prezident Klaus ovšem vládu s tak nejistou podporou nepřipustí.

3. scénář: Velká koalice

Hledat východisko z krize ve spolupráci dvou největších stran doporučil v pátek místopředseda ODS Pavel Blažek. Tato varianta má nevýhodu v tom, že o ni sociální demokraté nechtějí ani jednat.

"Koalice ztratila morální oprávnění vést tuto zemi a provádět reformy. Naší prioritou jsou nové volby," oznámil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Tím připomněl, že sociální demokraté nemohou spolupracovat se stranami, které tvoří vládu, jejíž reformy rezolutně odmítají. Proto je prakticky vyloučeno, aby se s nimi dohodli na programu.

Blažkovy úvahy přesto vystrašily obě menší koaliční strany. Zájem udržet Nečasovu koalici od té doby zdůvodňují snahou zabránit velké koalici či opoziční smlouvě.

4. scénář: Předčasné volby

Sobotka svůj požadavek předčasných voleb podpořil plánem na hlasování o nedůvěře vládě, které by mělo proběhnout hned po Velikonocích. Předem odmítl možnost, že se pokusí sestavit novou vládu, když Nečasův kabinet padne.

Pouze v případě dohody o předčasných volbách jsou sociální demokraté ochotni jednat o podpoře přechodné vlády.

Předčasné volby podporují komunisté, odmítají je prezident i koaliční strany. Grémium ODS jednalo o předčasných volbách a přechodné vládě s podporou TOP 09 a ČSSD poprvé v pátek, plán však nezískal většinu. "Nezbývá nic jiného, než aby se tyto tři politické strany nějakým způsobem domluvily, začaly komunikovat a pokusily se najít dlouhodobější řešení," preferuje dohodu i nadále místopředseda Blažek.

Občanští demokraté nepočítají s tím, že volby budou dříve než za rok. Z pohledu sociálních demokratů není třeba čekat tak dlouho.

5. scénář: Pravicová vláda bez Nečase 

Sobotkův požadavek předčasných voleb zatím nutí vládní strany, aby byly při rekonstrukci vlády aktivnější. Dohodu předem zkomplikoval Petr Nečas, když navrhl Johnovo odvolání z ministerského postu. Logicky by bylo snadnější, kdyby Nečas funkci opustil, zvlášť pokud by nadále odmítal výměnu ministrů "kus za kus".

O možnosti stranického puče v ODS, který by Nečase na premiérském místě nahradil, ale zatím spekulují pouze zástupci Věcí veřejných. Do protinečasovského proudu řadí především šéfa poslanců Petra Tluchoře. Podle těchto spekulací však údajným pučistům nejde o rekonstrukci stávající koalice, ale o menšinovou vládu s TOP 09 nebo předčasné volby.

 

Právě se děje

Další zprávy