Také bych vetoval, podpořil Polák Klause

Redakce DOM, čtk
17. 2. 2006 13:30
Praha - Polský prezident Lech Kaczynski by stejně jako jeho český protějšek Václav Klaus vetoval návrh zákona o registrovaném partnerství lidí stejného pohlaví.
Prezident Václav Klaus se svým polským protějškem Lechem Kaczynským (vlevo).
Prezident Václav Klaus se svým polským protějškem Lechem Kaczynským (vlevo). | Foto: Aktuálně.cz

"V dnešním polském parlamentu by samozřejmě takovýto zákon neměl žádnou šanci na úspěch. Takže bych neměl co vetovat. Ale kdyby se tak stalo, tak bych samozřejmě takový zákon vetoval," řekl dnes na Pražském hradě novinářům nový prezident výrazně katolického Polska.

Kaczynski je v Česku od čtvrtka na dvoudenní návštěvě. O registrovaném partnerství během dnešního jednání s Klausem na Hradě nemluvil. Tématu se ale věnovali ve čtvrtek na zámku v Lánech na Rakovnicku, kde Kaczynski a jeho žena Marie soukromně povečeřeli s českým prezidentským párem.

Kaczynski má pověst tvrdého politika, kterou naposledy umocnil jako varšavský primátor. Jako odpověď na požadavky vysídlených Němců nechal zpracovat studii o válečných škodách, souhlasil s pojmenováním jednoho kruhového objezdu po čečenském vůdci Džocharu Dudajevovi a část veřejnosti proti sobě postavil zákazem pochodu homosexuálů městem.

Zákon o registrovaném partnerství vetoval Klaus ve čtvrtek. Norma se nyní vrátila do Poslanecké sněmovny.

K přehlasování veta by bylo zapotřebí nejméně 101 hlasů jejích členů. Ve snahách o přijetí předlohy se z českých politiky významně angažuje například premiér Jiří Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy