Tak budou psát vaše děti. Písmo Comenia Script uspělo

Domácí Domácí
19. 12. 2012 6:40
Povolení alternativy klasického písma předcházelo dvouleté testování
Ukázka nového písma Comenia script.
Ukázka nového písma Comenia script. | Foto: Radana Lencová

Praha - Školy mohou při výuce psaní začít používat místo klasického písmo Comenia Script, ministerstvo školství povolilo tuto alternativní podobu písma po dvouletém ověřování.

Nové písmo podobné tiskacímu je jednodušší a vyhovuje žákům s nejrůznějšími poruchami. Pokud budou chtít školy novinku od září vyučovat, musí k tomu ale mít souhlas rodičů.

V tiskové zprávě to sdělila Jana Holíková z ministerstva.

"Comenia Script je velice jednoduché, moderní a praktické písmo, které odráží individuální tendence každého žáka. Ten si tak může písmo přizpůsobit svým potřebám. Comenia Script zohledňuje například psaní dysgrafiků, leváků či různě handicapovaných a také žáků bilingvních," sdělilo ministerstvo.

Písmo vytvořené grafičkou Radanou Lencovou prý navíc děti baví.

Nový způsob psaní se ověřoval od září 2010 v prvních a posléze i druhých třídách 33 vybraných základních škol. Ověřování zaštiťovala Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.

Školy, které budou chtít novinku začít vyučovat, musí ale napřed získat souhlas rodičů žáků. Rodiče musí škola také upozornit na možné komplikace při přestupu jejich potomka na jinou školu, která alternativní písmo nevyučuje.

Podívejte se, jak Comenia script vypadá

Školy rovněž budou muset používat při nácviku psaní jen pomůcky k tomu určené, na škole také bude muset být pedagog vyškolený ve výuce tohoto typu psaní. Kurzy začne učitelům nabízet Národní institut dalšího vzdělávání.

Jednodušší tvary písma jsou patrné zejména u velké psací abecedy, například velké psací S nebo L se píšou téměř stejně jako tiskací, děti se nemusí učit složité kličky. Písmena se při psaní vůbec nespojují, pouze přiřazují.

Právě spojování totiž zhoršuje čitelnost písma. "Podnětem k pilotnímu ověřování tohoto písma byly hlavně dotazy rodičů žáků, kteří měli zkušenosti se vzděláváním v zahraničí, například ve Velké Británii, USA, Finsku, Dánsku, kde žáci běžně používají tiskací písmo," připustilo ministerstvo.

 

Právě se děje

Další zprávy