Tajemství Babákových darů leží v obchodě s akciemi

Martina Machová Martina Machová
13. 4. 2011 20:35
Kandidát na předsedu Věcí veřejných otálí s objasněním vážného podezření
Ekonomický expert a poslanec VV Michal Babák.
Ekonomický expert a poslanec VV Michal Babák. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rada vládní strany Věci veřejné rozhodla, že se poslanec Michal Babák může příští měsíc stát předsedou této strany, i když dosud nedokázal vysvětlit, kde vzal šest miliónů na její sponzorování.

Ekonomický expert stojí před otázkou, jak mohl z platu 200 tisíc měsíčně a s téměř třináctimiliónovou hypotékou v zádech darovat straně během tří let tak vysoký sponzorský dar.

Věci veřejné tvrdí, že Babákovo vysvětlení mají, avšak strana, v níž má původ nynější korupční skandál zmítající vládou, důkazy o čistotě svého předsednického kandidáta odmítá ukázat.

"Tyto materiály máme v tašce, na příštím poslaneckém klubu o tom budeme diskutovat," snaží se uchlácholit veřejnost předseda Věcí veřejných Radek John.

Tak se podívejme, co všechno musí Michal Babák vysvětlit. Slíbil, že tak učiní do konce týdne.

Tušil peníze

Kde získal Babák 6 milionů na dary straně je důležité. Vzniká zde totiž podezření, že peníze nebyly jeho, on sám byl jen prostředník a skutečný sponzor zůstal skryt.

Dům poslance Babáka v Těchově, na který si půjčil 7 milionů korun.
Dům poslance Babáka v Těchově, na který si půjčil 7 milionů korun. | Foto: Martina Machová

Z příjmů, které zatím veřejně deklaroval, nebo z toho, co lze nyní veřejně dohledat, nemohl takovou částku dát dohromady. 

V přiznání majetku a příjmů, které poslal před nástupem do sněmovny, uvedl, že měsíčně bere 200 tisíc korun měsíčně.

Aktuálně.cz navíc nově zjistilo, že v posledních třech čtyřech letech odčerpávají minimálně 60 tisíc měsíčně splátky hypotečních úvěrů, za které Babák v letech 2006-2007 pořídil několik svých nemovitostí.   

Poslanec považovaný v zákulisí za jednoho z „boháčů sněmovny" už na vysvětlenou uvedl, že si na dar straně půjčil. Mohl jsem se zadlužovat, protože jsem čekal velký zisk, zní jeho vysvětlení.

Akcie nemá, nebo je nepřiznal

Ale první zásadní otázku - z čeho měl tento zisk plynout-, nechal bez odpovědi. Neuvedl například, od koho si na sponzoring strany půjčil a jestli to byla některá z firem, ve kterých na různých pozicích figuruje.

A druhá otázka: v týdeníku Respekt tvrdil, že vydělal loni 30-40 milionů na prodeji akcií, ale jak k nim přišel a komu je prodal, nevíme. Babák novinářům řekl, že musí ty, jichž se transakce týká, požádat o svolení, jestli může jejich jména zveřejnit.

A dále: vlastnil Babák vůbec nějaké akcie?

V už zmiňovaném dobrovolném přiznání pro Aktuálně.cz totiž žádné vlastnictví akcií nevykázal. Uvedl jen tři nemovitosti, vůz a měsíční příjem 200 tisíc korun.

V tomto okamžiku se z podnikatele Babáka stal poslanec Babák.
V tomto okamžiku se z podnikatele Babáka stal poslanec Babák. | Foto: Petr Protivánek

Podnikání M.B.

A jak vypadá podnikání Michala Babáka podle veřejných zdrojů?

V roce 2006 prodal svůj obchodní podíl ve společnosti MB consulting za 50 tisíc. V dubnu 2007 se zbavuje se svými společníky další společnosti - Dark dog, kterou si nový majitel přejmenoval na Enertek.cz. Cena podílu činila 40 tisíc korun.

V současnosti zůstává jednatelem společnosti WCM CZ, jež v uplynulých letech vykazovala ztrátu. Poslední známý údaj ovšem pochází z roku 2009.

V mínusu skončila i v roce 2006, přestože si v kolonce tržby vykázala 16 milionů korun. V ostatních letech se její tržby pohybovaly v řádech jednotek milionů či dokonce stovek tisíc.

Místo prokuristky ve firmě sice zastává i jeho žena, nicméně společnost podle obchodního rejstříku ani jednomu z nich nepatří.
K firmě mají ovšem manželé Babákovi blízko. Kupovali si od ní jeden ze svých rodinných domů a firma se jim zaručila v případě části hypotéky na 4 miliony korun.

A komu to patří?

Vedle toho sedí Babák od roku 2007 v dozorčí radě společnosti LBL trade a od roku 2009 ve stejné pozici v OD Praha.

Obě společnosti mají akcie v listinné podobě, není tedy možné jednoznačně zjistit, komu skutečně patří.

Že by v nich mohl mít Babák podíl, nenaznačují ani další dokumenty uvedené v obchodním rejstříku, ze kterých se dají dodatečně vlastníci akcií v některých případech dohledat.

Významný zisk Babák zřejmě nemá ani ze společnosti LL Holding, kde působí jako člen představenstva a jejíž vlastníci rovněž zůstali skryti. Od svého založení do roku 2010 nevykazovala podle svých výkazů zisků a ztrát téměř žádnou činnost.

Vyjmenované společnosti pak spojuje vedle Babáka další jméno - Josef Liška, který podniká na Blanensku s nemovitostmi. 
V současnosti pak Babák prokazatelně vlastní jen poradenskou společnost MxB, jež spoluzaložil v roce 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy