Tahanice o Lisabon pokračuje. Tragikomedie, řekl Liška

Michal Žák Michal Žák, Eva Benešová
18. 2. 2009 0:01
Nekonečná rozprava o smlouvě pokračuje ve sněmovně dnes
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ani úterní jednání o ratifikaci Lisabonské smlouvy, k němuž se poslanci vrátili po dvou týdnech, nikam nevedlo.

Schůze začala po šesté hodině večerní, ale po třech hodinách debat zákonodárců ji předseda sněmovny přerušil do dnešních devíti hodin ráno.

Není přitom jasné, kdy skončí rozprava, kterou poslanci započali už 3. února. Hlásí se totiž do ní stále noví a noví řečníci.

"Je to tragikomedie s názvem ratifikace na český způsob," řekl Aktuálně.cz ministr školství Ondřej Liška (SZ). "Dokud budou chtít poslanci zdržovat, tak mohou. Jednací řád jim k tomu poskytuje mnoho možností," dodal.

Svoboda: Je to ztráta času 

Za definitivní ztrátu času označil schůzi lidovec Cyril Svoboda. "Problém je, že jednání přenášela televize. Každý se chtěl předvést, protože si myslel, že se na to někdo někdy bude dívat," má jasno o důvodech nekonečné rozpravy. "Říkali klíčové věty, které si myslí, že se dají tesat, ale ani jedna k tesání není."

Jediným výsledkem dnešního jednání tak jsou pouze dva zamítnuté návrhy na přerušení schůze. Ty pocházely z klubu KSČM, který se stále nevzdává možnosti hlasovat o klíčovém dokumentu, jenž má reformovat Evropskou unii, v referendu.

Text pokračuje pod infografikou.

Klíčový bude postoj ODS

Osud dokumentu ve sněmovně je nejistý. Zatímco opoziční sociální demokracie i vládní lidovci a zelení chtěli rozhodnut už během úterního večera, občanští demokraté a komunisté byli proti.

Nejsilnější parlamentní strana požaduje, aby byla zároveň schválena i novela jednacího řádu obou komor parlamentu. Takzvaný vázaný mandát má zajistit, aby nemohly být pravomoci převáděny na Brusel bez rozhodnutí parlamentu.

Mezi občanskými demokraty je ale zároveň řada nespokojenců. Alena Páralová pohrozila, že pokud Lisabon projde, opustí stranu. Rebelové Juraj Raninec a Jan Schwipell pro změnu avizovali, že by mohli kvůli smlouvě podat ústavní stížnost. Svůj postup během dneška ladili s hlasitou kritičkou Lisabonu - europoslankyní Janou Bobošíkovou.

Ke schválení je potřeba ústavní většina sněmovny i senátu. Pokud projde smlouva sněmovnou, horní komora parlamentu se jí bude zřejmě zabývat na své dubnové schůzi.

Česko je přitom poslední členskou zemí, která k Lisabonské smlouvě neřekla své stanovisko. Pětadvacet členů už ji ratifikovalo, Irové ji loni odmítli v referendu. To se ale zřejmě ještě letos bude opakovat.

 

Právě se děje

Další zprávy