Tady se formuje vláda. Šest lidí má u Sobotky jistotu

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
15. 3. 2013 6:00
Předsjezdový přehled sociálních demokratů, které je třeba dnes a zítra sledovat
Stínová vláda Bohuslava Sobotky se poprvé fotí. Kdo se udrží pro příště, napoví i sjezd.
Stínová vláda Bohuslava Sobotky se poprvé fotí. Kdo se udrží pro příště, napoví i sjezd. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Když předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka poslal dovnitř strany před týdnem vzkaz, že stranická knížka a dnešní místo ve stínovém kabinetu není jistotou příštího vládního angažmá, měl na mysli zhruba polovinu svých současných ministrů - čekatelů. 

Sedm jmen (včetně samotného Sobotky) by tak mělo přestát sjezdový střet, další budou muset spoléhat na svůj um, vliv svého regionu či stranických spojenců.  

Sociální demokraté si dnes v Ostravě zvolí nové vedení, zároveň však výsledky stranických voleb a také průběh sjezdu rozhodnou, komu zůstane šance, že po očekávaném vítězství ve sněmovních volbách případně nakráčí jako člen příští vlády do Strakovy akademie.

Šest plus jeden téměř jistý

Základními pilíři příští vlády jsou bezpochyby oba dvojvládci Bohuslav Sobotka a Michal Hašek, kteří na sjezdu obhajují místa prvního a druhého muže strany.

Paradoxně zákulisní informace dávají větší naději Haškovi, protože lze slyšet hlasy, že by nakonec mohli sociální demokraté nechat Sobotkovi jenom řízení strany a do čela kabinetu poslat prvního místopředsedu, který se snaží dlouhodobě držet spojenectví s prezidentem a od ledna ve svém úsilí ještě přidal. 

Lubomír Zaorálek.
Lubomír Zaorálek. | Foto: Ludvík Hradilek
 

K jistotám, aspoň teď před sjezdem a více než rok před volbami, patří určitě klíčoví politici ČSSD, kteří dlouhodobě určují mocenské pohyby uvnitř strany. Seznam? Předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc jako ministr vnitra, místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek jako lídr resortu zahraničí.   

Za nimi jsou v přehledu „nezpochybnitelných" Jan Mládek (stínový ministr financí) a dva vlivní hejtmani Jiří Zimola a Milan Chovanec. To jsou lidé, kteří nemají pro svůj resort příliš velkou konkurenci (jako Jan Mládek), nebo mají tak silnou pozici, že by ji  sjezd musel opravdu nečekaně značně rozhoupat.

Oba hejtmani Aktuálně.cz řekli, že by určitě hejtmanskou pozici za tu vládní vyměnili. Chovancovy vládní ambice (má na starosti resort dopravy) navíc s vysokou pravděpodobností sjezd stvrdí tím, že jej zvolí místopředsedou strany. Šanci má značnou, protože udržuje dobré vztahy jak s lidmi kolem Bohuslava Sobotky, tak s vlivnými straníky, kteří neskrývají sympatie k prezidentovi.

Jihočech Jiří Zimola by mohl odjíždět ze sjezdu přinejhorším s vědomím, že nadále bude ministrovat životnímu prostředí, které ho příliš nebaví. Pro přetlak zájemců o posty ve stínové vládě po sjezdu v roce 2011 totiž musel opustit jeho naturelu více vyhovující stínové ministerstvo pro místní rozvoj.

Marcel Chládek.
Marcel Chládek. | Foto: Ludvík Hradilek

Haló, tady Chládek

Kdo se třeba jen občas dívá na televizní stanici ČT24, musí ve výčtu příštích ministrů rozhodně hledat Marcela Chládka. Jestli totiž předseda Sobotka svým "ministrům" vytýká, že se o místo ve skutečné vládě "málo hlásí", nemůže to platit pro senátora, jemuž byla svěřena starost o školství.

Chládek z televizní obrazovky také krátce před sjezdem ohlásil svůj dílčí program. Posunutí začátku výuky a debatu o známkování mu sice hodili skuteční znalci na hlavu, ale to na ambicích někdejšího Rathova spolupracovníka nic nemění.

Navíc Chládek se opravdu na postup v kariéře připravuje - už má připraven tým, s nímž by do Karmelitské ulice nastoupil. Pro zajímavost - nechybí v něm někdejší přední školský odborář a poté náměstek u Petry Buzkové Jaroslav Mülner.  

Podobné šance jako Chládek má pak poslanec Jan Hamáček (stínový ministr obrany). Jeho možnosti ve stranické politice ukazuje to, že se nedávno stal druhým sociálnědemokratickým místopředsedou sněmovny.

Sjezd ukáže

Další posty v příští očekávané vládě jsou už více v rukách sjezdu. Jde především o vlivného pražského socialistu Petra Hulinského (místní rozvoj) i o to, kdo nadále bude hovořit za ČSSD o zdravotnictví a vlajkové lodi v podobě sociálního programu.

Petra Hulinského  se snažil Sobotka vystrnadit ze své stínové vlády již před dvěma lety, tehdy mu v tom zabránil Michal Hašek, do jehož tábora Hulinský patřil. Nyní se tahanice o někdejšího předsedu pražské ČSSD může opakovat.

Petr Hulinský.
Petr Hulinský. | Foto: Ludvík Hradilek

On sám se pak do hodnocení svých šancí uhájit místo stínového ministra pouštět nechce. "Stínovou vládu si volí stínový premiér," odbývá novinářské dotazy.

Ministrem zdravotnictví Sobotkovy stínové vlády se stal po zatčení Davida Ratha brněnský senátor a někdejší náměstek ředitele Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík. Osobně příliš o ministerský post neusiluje. "Mám to podobně, jako když jdu operovat. Když není nikdo jiný, skočím na to a jdu," líčil Aktuálně.cz svůj postoj. 

Místo nestraníka Žaloudíka by pak podle informací z ČSSD mohl do vládního týmu přijít vysočinský hejtman Jiří Běhounek, který také není členem sociální demokracie, a v případě posílení Haškova vlivu i ředitel ostravské fakultní nemocnice Svatopluk Němeček.

Obdobně si stojí i stínová ministryně práce a sociálních věcí, jihočeská vicehejtmanka Ivana Stráská. Pokud by jí místo ministryně bylo nabídnuto, přijala by jej. Otevřeně ovšem tvrdí, že prioritou je pro ni práce na kraji. "Nebudu se cítit dotčena, když ministryní nebudu," dodává.

I za ni je náhrada - například by se mohl do resortu vrátit Zdeněk Škromach nebo se v kuloárech hovoří o jihomoravském poslanci Romanu Sklenákovi.

Horší postavení má stínový ministr průmyslu a ostravský primátor Petra Kajnar. Rodinná vazba na Lubomíra Zaorálka ho přece jen pro skutečnou vládu omezuje. Švagři v jedné vládě? To by asi bylo pro ostatní straníky příliš.

Marie Benešová a Petr Hulinský.
Marie Benešová a Petr Hulinský. | Foto: Ludvík Hradilek

Faktor Dienstbier

Skutečně výjimečná je situace kolem resortu spravedlnosti, a to proto, že v něm zatím figuruje jméno stranické enfant terrible Jiřího Dienstbiera, proti němuž stojí jeho kritička Marie Benešová.

Zatímco před dvěma lety stačilo, že se stínovým ministrem stal Dienstbier a Benešová brala funkci mluvčí pro boj proti korupci, ministrem spravedlnosti může být jen jeden z nich.

Tady hodně napoví výsledek sjezdu. Oba kandidují na místopředsednické funkce.

Se sjezdem pak pravděpodobně skončí politický příběh herce a někdejšího ministra kultury Vítězslava Jandáka. "Cítím ve vzduchu, jak se nade mnou stahují mračna," komentoval svou situaci. Ví, o čem mluví - jeho domovská jihočeská ČSSD totiž váhá, zda jej vůbec příště pošle do sněmovny.  

 

Právě se děje

Další zprávy