SZ chce kvůli Obamovi vyřadit radar z programu sněmovny

Michal Žák Kateřina Eliášová, Michal Žák
3. 2. 2009 13:03
Poslanci mají mimo jiné jednat i o Lisabonu
Poslankyně Kateřina Jacques (Strana zelených).
Poslankyně Kateřina Jacques (Strana zelených). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zákonodárci Strany zelených nechtějí, aby sněmovna na své únorové schůzi projednávala smlouvy o umístění americké protiraketové základny v Brdech.

Po jednání poslaneckého klubu to oznámila Kateřina Jacques. Ta novinářům vysvětlila, že je potřeba počkat na stanovisko nového amerického prezidenta Baracka Obamy. Ten se v minulosti vyjadřoval k protiraketovému deštníku nejednoznačně.

Není však jisté, zda nejmenší parlamentní strana dokáže svůj záměr prosadit. "Myslím si, že to není dobrý nápad. Já jsem pro začít o radarových smlouvách jednat hned a obě zamítnout," nechal se slyšet předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Názory se různí i mezi odpadlíky z poslaneckého klubu sociální demokracie. Například Petr Wolf považuje nápad zelených za dobrý.

"Bych byl pro to, aby se hlasovalo už na této schůzi, neoddaloval bych to a budu hlasovat pro radar," řekl pro změnu další z přeběhlíků Miloš Melčák.

Proti stojí veřejnost i Rusové

Stejný názor zastává i předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Podle něj není na co čekat. "Radar se může schvalovat už na této schůzi," je přesvědčen.

Smlouvy mezi USA a Českou republikou podepsali loni v červenci v Praze tehdejší americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová a její český protějšek Karel Schwarzenberg. V listopadu je ratifikovali senátoři.

Radar však dlouhodobě odmítá nejen opozice, ale i značná část veřejnosti. Podle aktuálních průzkumů veřejného mínění jsou proti dvě třetiny Čechů. Ostře proti vystupuje i Rusko, jehož představitelé v minulosti pohrozili, že na Česko a Polsko, kde mají být umístěny rakety, namíří své střely.

 

Právě se děje

Další zprávy