Synové Václava Klause podporují stranu Petra Macha

Kateřina Eliášová
12. 1. 2009 13:46
Novou stranu podporují i rebelové ODS Raninec a Schwippel
Petr Mach na tiskové konferenci
Petr Mach na tiskové konferenci | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ostravská senátorka Liana Janáčková, jedna z mála loňských volitelů prezidenta Václava Klause mezi nezávislými senátory, zvažuje vstup do nové strany, která má být konkurencí ODS a kterou dnes představil její zakladatel Petr Mach.

Kromě ní novou stranu podporuje i řada nespokojených občanských demokratů, Například poslanci Jan Schwippel, Juraj Raninec a Alena Páralová.

Senátorka Janáčková dnes pro Aktuálně.cz potvrdila, že o vstupu do nové politické strany vážně uvažuje.

"Zatím nejsem rozhodnuta, ale ano, uvažuji o tom. Musím se ještě rozhodnout. Musím počkat, jak se na to bude tvářit zbytek té strany," vysvětlila.

Potvrdila, že vznik Machovy partaje podporuje. Popřela však informace, že by byla členkou přípravného výboru Strany svobodných občanů, jak Mach svoji stranu nazval.

Co na to Klaus

Liana Janáčková potvrdila, že se s Machem před několika dny setkala a svůj možný vstup do strany s ním probrala.

Podle informací Aktuálně.cz Janáčková své angažmá u Svobodných občanů konzultovala i s prezidentem Václavem Klausem. Ten už dříve prohlásil, že vznik nové pravicové strany by uvítal. Odmítl ale říct, zda by se na jejím zrodu nějak aktivně podílel.

"S panem prezidentem se znám dobře, ale o konzultace nešlo," řekla bez dalších podrobností Janáčková.

Foto: Aktuálně.cz
ONLINE ROZHOVOR
Zeptejte se Petra Macha. V úterý od 10:00

Proti romské menšině

Kromě svého angažmá při prezidentské volbě vstoupila Liana Janáčková do povědomí rasistickým skandálem, v němž byla vyšetřována za výroky na adresu romské menšiny v jednom z ostravských obvodů.

Foto: Ludvík Hradilek

Senátoři ji kvůli tomu zbavovali imunity, ale nakonec nebyla policistům vydána, i když sama vyzvala kolegy v senátu, aby ji imunity zbavili.

Nyní se má senátorka stát posilou strany, jež reaguje na rozpory, které se v posledních dvou letech vyhrotily uvnitř ODS a které vyvrcholily po podzimních prohraných volbách.

Pomáhá Raninec, podporují Klausovi synové

Sám zakladatel strany Petr Mach, výkonný ředitel Klausem založeného think tanku CEP (Centrum pro ekonomiku a politiku), jména svých přívrženců až dosud tajil.

Kromě Janáčkové tak svůj podíl na vzniku strany prozradil pouze poslanec ODS Juraj Raninec. Ten minulý týden Aktuálně.cz řekl, že připravuje stranické stanovy, ale podobně jako Janáčková neřekl, zda se stane členem Machovy strany.

Raninec byl zvolen za ODS, ale vystoupil na protest proti předsedovi Mirku Topolánkovi z poslaneckého klubu. Aktuálně.cz řekl, že by se zcela vzdal mandátu pokud by do nové strany vstoupil.

Mezi Machovými přívrženci se však najde řada dalších zákonodárců z ODS. Na webu nové partaje jsou uvedeni například poslanci Jan Schwippel či Alena Páralová.

Stranu podporují i oba synové prezidenta Klause - starší Václav, který je ředitelem prestižního pražského gymnázia, i mladší Jan.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Václava Klause mladšího na Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy