Svobodné povede do podzimních voleb Jiří Payne

ČTK ČTK
19. 7. 2014 17:37
Republikový výbor strany schválil seznamy kandidátů pro senátní a komunální volby v letošním roce.
Kandidáti do Evropského parlamentu na Stranu svobodných občanů.
Kandidáti do Evropského parlamentu na Stranu svobodných občanů. | Foto: Svobodni.cz

Praha - Strana svobodných občanů v sobotu schválila kandidáty pro podzimní senátní volby.

Mezi třinácti adepty na post v Senátu je například exposlanec a bývalý poradce prezidenta Václava Klause Jiří Payne, který bude zároveň lídrem svobodných v komunálních volbách. Informovala o tom mluvčí svobodných Kateřina Kašparová.

"Republikový výbor strany schválil seznamy kandidátů pro senátní a komunální volby v letošním roce. Všichni kandidáti vzešli z primárek, hlasování členů a příznivců strany na internetu, které se u svobodných konají už od vzniku strany," uvedla mluvčí.

Místopředseda Svobodných Payne bude usilovat o senátní mandát v Praze 10, kde se konají 19. a 20. září doplňovací volby za Jaromíra Štětinu, který uspěl v nedávných evropských volbách.

Živnostník, lékař i filmový historik

Ostatní senátoři vzejdou z říjnových voleb. Pro Prahu 1 vybrali svobodní podnikatele Aleše Rykla, pro Prahu 5 vysokoškolskou pedagožku Miluši Korbelovou a pro Prahu 9 podnikatele Františka Pecku.

V Olomouci půjde do voleb filmový historik Pavel Taussig, v Hradci Králové šéfredaktor časopisu Jiří Hejhálek, v České Lípě advokát Oldřich Voženílek, v Děčíně podnikatel Vladimír Gregor, v Chebu podnikatel Václav Jakl, ve Žďáru nad Sázavou živnostník Josef Fendrych, v Příbrami lékař Karel Beneš, ve Strakonicích psycholog Václav Trojan a v Pelhřimově živnostník Lubomír Havránek.

Letos uspěl Mach

Strana svobodných občanů vznikla v roce 2009. U zrodu stáli většinou bývalí členové ODS, i šéf strany Petr Mach byl občanským demokratem.

Úspěch v celostátních volbách zaznamenali svobodní až letos, když získali jedno křeslo v Evropském parlamentu. Europoslancem se stal Mach. Už v roce 2009 se svobodní účastnili evropských voleb a poté dvakrát voleb do Sněmovny, ale nepodařilo se jim překročit hranici pro zisk křesel.

 

Právě se děje

Další zprávy