Svobodné povede Mach, už má svého koně v Senátu

Kateřina Eliášová
14. 2. 2009 19:18
Do strany vstoupila senátorka Liana Janáčková
Petr Mach byl jediným uchazečem o předsednický post.
Petr Mach byl jediným uchazečem o předsednický post. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Novou pravicovou Stranu svobodných občanů (SSO), blízkou prezidentu Václavu Klausovi, povede její zakladatel Petr Mach.

Na ustavujícím sněmu v Praze pro něj zvedla ruku drtivá většina ze zhruba stovky delegátů. Mach, bývalý ředitel think-tanku CEP, byl jediným kandidátem na funkci.

"Budeme hájit zásadní snížení daní a zredukování vládních regulací, máme jinou představu o Evropě, nechceme Lisabonskou smlouvu. Její přijetí by vedlo k úpadku Evropy," řekl ve svém úvodmím projevu Mach.

Zároveň upozornil na to, že napříště budou předsednictvo volit všichni členové strany, ne jen delegáti, jak je zvykem u ostatních politických stran. "Své představitele tak mohou zvolit i ti, kteří se nebudou moct sněmů zúčastit, hlasovat budou moci lidé i pomocí počítače či mobilního telefonu," prozradil.

Právě od přímé volby dnes prozměnu na svém sjezdu ustoupila opoziční ČSSD. Ačkoliv před dvěma lety její členové takový postup posvětili, nyní ho změnili.

Čtyřmi místopředsedy Svobodných se posléze stali bývalý poslanec ODS Jiří Payne, filozof Miloslav Bednář, tajemník Nadačního fondu prezidenta Václava Klause Jaroslav Bachora a senátorka Liana Janáčková.

Želízko v Senátu

Posledně jmenovaná se stala Machovým koněm v Senátu. Janáčková už dopoledne oznámila vstup do strany. Do horní komory parlamentu byla před pěti lety zvolena za Nezávislé a dosud je členkou senátorského klubu ODS.

Liana Janáčková
Liana Janáčková | Foto: Ludvík Hradilek

"Na této straně mě upoutává ten název, Svobodní. Předpokládám, že to nebude jen název, ale bude to i obsahem celého jednání strany. Nebaví mě to politické pokrytectví. Já chci nadále říkat, co chci a nebýt za to stranicky trestána," vysvětlila senátorka svoji motivaci.

Janáčková si v Senátu ponechá svůj mandát, kvůli změně politického dresu nehodlá z parlamentu odejít. "Tomu se nedá říkat přeběhlictví, je to konec konců pravicová strana. Já jsem klub o svém příklonu ke Svobodným informovala, žádný problém s tím nemají," uvedla.

Členem nové pravicové partaje se stal i mladší syn prezidenta Klause Jan, který se dnes osobně účastní jejího ustavujícího sněmu.

Sám Václav Klaus dnes chyběl, ačkoliv dostal pozvání. Poslal ale zdravici. V ní straně poblahopřál a vyjádřil přání, aby se Svobodní stali obohacením české politické scény.

"Má-li být váš politický projekt úspěšný, nesmíte se stát intelektuálním debatním klubem, omezeným ve své činnosti pouze na velká centra," napsal Klaus ve své zdravici.

 

Právě se děje

Další zprávy