Svoboda nechce vést ODS v Praze. Zájem má Chalupa

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 15. 11. 2013 12:30
Svoboda místo sebe navrhl Filipa Humplíka, který straně v minulosti věnoval 5,4 milionu
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Exprimátor a čerstvě zvolený poslanec Bohuslav Svoboda nebude obhajovat post šéfa pražské ODS. Místo toho v boji o předsednické křeslo podpoří místopředsedu sdružení ODS Radlice a stranického sponzora Filipa Humplíka. Kandidovat bude i exministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Informaci jako první uvedl server Novinky.cz.

Svoboda svůj odchod z vedení pražské ODS zdůvodňuje tím, že se chce dostat do celostátního vedení. "Není dobré kumulovat funkce," sdělil Svoboda. Humplík je podle něj představitel mladé generace, kterou nyní strana potřebuje.

Filip Humplík je členem ODS šest let. V uplynulých čtyřech letech straně věnoval 5,4 milionu korun. Jen loni poslal do stranické pokladny 1,6 milionu.

Ředitel PR agentury Konektor také pomáhal pražské ODS v několika volebních kampaních. Je například autorem kampaně Premiérka pro Miroslavu Němcovou.

Na post předsedy pražské ODS už Humplíka nominovalo oblastní sdružení Prahy 5, kde je členem oblastní rady. Pátý obvod, který řídí Zdeněk Zajíček, je dlouhodobým Svobodovým spojencem.

O post šéfa pražské ODS se Humplík utká se současným místopředsedou Tomášem Chalupou. "Budu kandidovat. Myslím, že situace v pražské ODS je špatná. Jsou to dvě víceméně stejné silné skupiny - jedna stojí za panem Svobodou, druhá ho nesnáší. S tím je třeba skoncovat a udělat v pražské ODS pořádek," řekl deníku Aktuálně.cz Chalupa.

Jeho konkurent Humplík dosud nekandidoval v žádných volbách a nepůsobil ani na postu předsedy či místopředsedy oblastního sdružení.

Ke kandidatuře ho prý přiměl špatný volební výsledek. "ODS potřebuje nové tváře," myslí si Humplík. Přestože zatím ve stranické hierarchii významnější post nezastával, je prý na funkci připraven.

Krizový manažer do voleb

Recept na sjednocení roztříštěné strany zatím prozradit nechce, nejdřív s ním hodlá seznámit členy ODS při vyjednávání podpory.

Do vedení pražské ODS hodlá vstoupit jako "krizový manažer" do příštích voleb. "Po komunálních volbách, ať už dopadnou jakkoli, dám do 48 hodin funkci k dispozici," tvrdí Humplík s tím, že prostor by pak měli dostat kandidáti, kteří prošli volbami.

Sám do voleb zatím kandidovat neplánuje a zájem nemá ani o funkci v celostátní ODS, o nichž se bude rozhodovat na lednovém kongresu. Bohuslav Svoboda se na sněmu hodlá ucházet o post místopředsedy.

 

Právě se děje

Další zprávy