Švejnarův poradce: Letošek byl přípravou na další volby

eli
27. 3. 2008 18:30
Poradce Kraus to řekl v rozhovoru s Karlem Hvížďalou
23:15 - v nedaleké restauraci, ve Vodičkově ulici, sedí prezidentský kandidát Jan Švejnar. Skromně se tu "loučí" s týmem lidí, se kterým strávil v posledních týdnech aktivně mnoho společného času. Pochutnal si prý na dobré večeři a výborném pivu.
23:15 - v nedaleké restauraci, ve Vodičkově ulici, sedí prezidentský kandidát Jan Švejnar. Skromně se tu "loučí" s týmem lidí, se kterým strávil v posledních týdnech aktivně mnoho společného času. Pochutnal si prý na dobré večeři a výborném pivu. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Více než měsíc po prezidentské volbě odhaluje v blogu na Aktuálně.cz poradce Jana Švejnara Michael Kraus důvody, proč se nakonec stal prezidentem Václav Klaus.

Rozhovor s ním vedl novinář a spisovatel Karel Hvížďala.

Kraus přiznal, že letošní volba byla spíše zkouškou na příští prezidentskou volbu, než soutěž o to, kdo vyhraje.

"My jsme se tehdy vůbec nezabývali otázkou, zdali Klause můžeme porazit, ale šlo nám především o to, jak zajistit, aby se Švejnar stal důstojným protikandidátem. Netrpěli jsme iluzí o našich šancích, ale brali jsme to částečně jako zkušební jízdu na prezidentské volby 2013," píše v blogu Kraus.

Foto: Aktuálně.cz
Přečtěte si celý rozhovor Karla Hvížďaly s Michaelem Krausem

Švejnar zatím neprozradil, zdali se bude věnovat politice v České republice. Zájem o něj projevili jak zelení, tak sociální demokraté. Ti mu nabídli případnou kandidaturu do Senátu.

"Svou kandidaturu do Senátu nevylučuji, k této funkci bych mohl dělat i jiné věci," řekl už dříve Švejnar. O jaké jiné věci by se mělo jednat, ale neupřesnil.

Zelení spíše vyčkávají na to, jak se Švejnar rozhodne.

"Není to o tom, že my sami něco Janu Švejnarovi nabídneme. Spíše počkáme na to, s čím Jan Švejnar přijde, a rádi jej v tom podpoříme," řekl Aktuálně.cz šéf zelených Martin Bursík.

Nevyloučil, že by Jan Švejnar mohl být součástí kampaně zelených na prosazení přímé volby prezidenta.

Čtěte více: Klaus hledá nepřítele, Švejnar do strany nevstoupí

Báli jsme se, že nás ČSSD hodí přes palubu

Kraus také popisuje strategii, se kterou do volby Švejnarův tým šel. Přiznává, že do poslední chvíle měli Švejnarovi lidé obavu z toho, že si ČSSD zvolí jiného kandidáta.

"Proto jsme s vyhlášením kandidatury otáleli až do 14. prosince, kdy už jsme měli podporu zelených a většiny nezávislých senátorů, ale ne ČSSD," vysvětlil Kraus.

Součástí taktiky bylo i vyjednávání s komunisty. Švejnar navštívil jejich poslanecký klub, a dokonce zveřejnil podmínky, za kterých by komunisté mohli být součástí vlády.

Foto: Aktuálně.cz

Co vás nemělo minout k volbě prezidenta na Aktuálně.cz

Podle Švejnara je nezbytné, aby odsoudili zločiny minulého režimu, jasně se identifikovali s českým členstvím v Evropské unii a Sevroatlantické alianci, postavili se za soukromé vlastnictví a odmítli násilí k prosazování politických cílů.

"Protože KSČM vydala stanovisko, že Klause znovu volit nebude, snažili jsme se přesvědčit volitele této strany, že Švejnar reprezentuje "menší zlo". Ale věděli jsme, že uvnitř KSČM probíhá boj o vedení vzhledem k nadcházejícímu sjezdu a že Hrad a ODS mají k dispozici finanční prostředky, jež nakonec, podobně jako ve volbách 2003, asi rozhodnou," vysvětlil Kraus.

Prezidentské skandály? Smutná záležitost

Kraus popsal i chyby v protivníkově táboře. Především si myslí, že se Hrad nechal unést tím, že Švejnara nikdo nezná. Podle něj také ODS spoléhala na tajnou volbu, s veřejnou počítali nejprve jen sociální demokraté. Teprve pak se přidali lidovci a poté i zelení.

"Dohoda o veřejné volbě vyvolala v jejich řadách velkou paniku. Nejprve se pustili do zdržovacích procedurálních manévrů a pak se pokoušeli diskreditovat tuto zcela legitimní formu volby jako nedemokratickou. Ale o týden později, když se jim podařilo zlomit pár volitelů, obrátili o 180 stupňů zpátky k volbě veřejné v souladu s principem 'účel světí prostředky'," pustil se do ODS Kraus.

Podle Krause těsné vítězství Václava Klause nad Janem Švejnarem jen dokazuje potřebu změny, kteru cítí velká část české společnosti.

"Dnešní prezident se stal hlavní brzdou dalšího rozvoje české společnosti a demokracie," uzavřel rozhovor Kraus.

 

Právě se děje

Další zprávy