Švejnar se vrací. Pomůže s reformou vysokých škol

Kateřina Eliášová
4. 3. 2009 18:50
Snažím se přinést zkušenosti ze světových univerzit, řekl Švejnar
23:15 - v nedaleké restauraci, ve Vodičkově ulici, sedí prezidentský kandidát Jan Švejnar. Skromně se tu "loučí" s týmem lidí, se kterým strávil v posledních týdnech aktivně mnoho společného času. Pochutnal si prý na dobré večeři a výborném pivu.
23:15 - v nedaleké restauraci, ve Vodičkově ulici, sedí prezidentský kandidát Jan Švejnar. Skromně se tu "loučí" s týmem lidí, se kterým strávil v posledních týdnech aktivně mnoho společného času. Pochutnal si prý na dobré večeři a výborném pivu. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Švejnar se rok po volbě hlavy státu vrací zpět do české politiky.

Nebude ale propagovat přímou volbu prezidenta, jak si to přáli po volbách zelení a jak to ostatně přislíbil i sám Švejnar.

Coby poradce si jej vybral  ministr školství Ondřej Liška.

Liška Švejnara přizval do svého týmu, který připravuje věcný záměr zákona o vysokých školách.

"Já jsem pana profesora Švejnara požádal o spolupráci jako člověka, který má hlubokou celoživotní zkušenost se systémem terciárního vzdělávání, s vysokým školstvím. A to nejenom ve Spojených státech, ale na celém světě," vysvětlil Liška.

"Není to nějaká dlouhodobá spolupráce. Jsem externí neformální poradce, jsem teď tady a proto mě Ondřej Liška požádal, abych se na reformu podíval a řekl k tomu i svůj názor," potvrdil svoji roli v týmu Švejnar. Ministerstvo mu za jeho služby neplatí.

Rvačka o Švejnara

Ihned po volbách to vypadalo, že se o Jana Švejnara "poperou" hned dvě politické strany, sociální demokraté a zelení.

Švejnar sám si přál být "nositelem myšlenky" přímé volby. Odmítl několik nabídek dělat politiku, například lídra kandidátky ČSSD do eurovoleb.

"Já jsem se rozhodl, že zůstanu veřejně činný a viditelný, což dělám, ale že nevstoupím do politiky. Teď myslím mohu prospět spíš založením myšlenkového centra. Pracuji na tom, ale v době recese je to obtížné," řekl Švejnar.

Role neformálního poradce zelenému ministrovi je tak Švejnarovým jediným otiskem do veřejné správy.

Světová reforma

Ministr školství u tabule Na základní škole Merhautova v brněnské čtvrti Černá Pole zahájil školní rok ministr školství Ondřej Liška. Stejně jako pro letošní prvňáčky to pro něj bylo poprvé. Fotogalerie: Po prázdninách ve škole. Prvňáci i ministr Liška .
Ministr školství u tabule Na základní škole Merhautova v brněnské čtvrti Černá Pole zahájil školní rok ministr školství Ondřej Liška. Stejně jako pro letošní prvňáčky to pro něj bylo poprvé. Fotogalerie: Po prázdninách ve škole. Prvňáci i ministr Liška . | Foto: Ondřej Besperát

Švejnar je součástí týmu složeného ze zástupců ministerstva školství, České konference rektorů a Rady vysokých škol, tuto středu se sešel už podruhé.

Liška se při přípravě a následné prezentaci reformy vysokého školství setkal s ostrou kritikou rektorů.

Přišel totiž s reformou, která chce upravit nezávislost univerzit na státní moci. Akademici se obávají, že do chodu školy začne mluvit stát či silné ekonomické skupiny.

Liška si ale za svojí reformou stojí. Teď chce navíc přizvat odborníky ze států, kde mají s reformami školství bohaté zkušenosti.  Švejnar je jedním z nich.

"Snažím se dodat kontext z kvalitních univerzit po celém světě, protože cíl ministra Lišky je zlepšit kvalitu výuky terciárního školství," vysvětlil Švejnar.

"Pokud ta reforma má být co k čemu, tak musí především nastavit mezinárodní standardy do českého prostředí. Přizvání Jana Švejnara je jedním z kroků a za ním budou následovat další experti ze zahraničí. Rád bych, aby se i oni k reformě vyjádřili," řekl Aktuálně.cz Liška.

 

Právě se děje

Další zprávy