Švejnar nepožádá o setkání s poslanci ODS. Vyčkává

Jakub Antoš
19. 11. 2007 12:30
V úterý se představí senátorským klubům SNK a KOD
Jan Švejnar v Senátu.
Jan Švejnar v Senátu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Podporu pro svojí kandidaturu hledá vyzyvatel stávajícího prezidenta Jan Švejnar všude. Za poslanci a senátory ODS ale nepůjde. Alespoň ne do té doby, než získá oficiální nominaci. O té by se mělo rozhodnout na začátku prosince. Lidovci a komunisté stále váhají. Podporu mu zatím přislíbili zelení, ČSSD a senátoři za SNK a Klub otevřené demokracie.

Za členy obou senátorských klubů se Švejnar vypraví znovu v úterý. "My ho podporujeme, ale chtěli bychom se s ním ještě potkat. Také se ho chceme zeptat na některé důležité věci. Já bych od něj rád slyšel názory na klíčové ekonomické otázky. Na zadlužování země a na přijetí jednotné evropské měny," říká šéf klubu SNK Josef Novotný s tím, že k problému by se měl vyjádřit nejen Švejnar, ale i Václav Klaus.

Poslanecký a senátorský klub ODS je tedy jediný, kterému se ekonom Švejnar zatím vyhýbá. Občanskodemokratičtí zákonodárci totiž neochvějně stojí za svým kandidátem a čestným předsedou Václavem Klausem.

Švejnar sám přitom před časem prohlašoval, že by s poslanci a senátory vládní ODS sešel rád. Nyní říká, že žádost o přijetí podá až ve chvíli, kdy bude mít nominaci některé z parlamentních stran.

"Já myslím, že s tím zatím počkáme. Myslím, že bude důležité počkat až se rozhodne o nominaci," řekl dnes deníku Aktuálně.cz Švejnar.

Ani tak ovšem není jisté, jestli ho zákonodárci ODS přijmou. Deník Aktuálně.cz už před dvěma týdny oslovil některé z nich a ptal se, za jakých podmínek Jana Švejnara vyslechnou.

Občanskodemokratický "problémový muž" Vlastimil Tlustý by Čechoameričana Švejnara nevyslechl vůbec. Nevidí k tomu důvod. "Máme svého jasného favorita, o kterém nikdo nepochybuje," říká Tlustý, který v sobotu 3. listopadu přišel o poslední vlivný post - pozici šéfa středočeské organizace - v ODS.

A svůj postoj vysvětluje paralelou na situaci před prezidentskou volbou v roce 2003, kdy proti sobě stáli mimo jiné Václav Klaus a Miloš Zeman.

"Já jsem byl předsedou klubu, když přesně stejný požadavek měl Miloš Zeman. V té době jsem na sebe vzal odpovědnost za rozhodnutí, že ho klub nepřijme," vzpomíná Tlustý.

Proti přijetí je i vicepremiér Topolánkovy vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Ten přišel s nejostřejší kritikou Jana Švejnara jako kandidáta na prezidenta.

"Jsem velmi v šoku, že někdo může kandidaturu Švejnara myslet vážně. Je to prezidentský kandidát ČSOB. Nevidíme důvod, proč naslouchat jednotlivým silným zájmovým finančním skupinám," řekl v jednom z listopadových pořadů Otázky v ČT Nečas. Narážel na angažmá Jana Švejnara v dozorčí radě ČSOB.

Švejnar kritiku odmítá a prohlašuje, že samozřejmě své působení v ČSOB v případě zvolení okamžitě ukončí.

Další zákonodárci ODS jsou však smířlivější. Nejčastěji zmiňují, že musí o slyšení sám požádat. "Jestli o to požádá, tak proč ne? Vyslechnout ho můžeme, ale jeho snaha by byla marná. My jsme jasně deklarovali, že naším kandidátem je stávající pan prezident. Myslím, že by to byla ztráta času pro obě strany," myslí si senátorka Daniela Filipiová.

Její straničtí kolegové - ať už ze senátu či ze sněmovny - vidí případnou návštěvu Jana Švejnara stejně. "Vystoupit na klubu je možné. Myslím si, že je přijetí projevem slušnosti. Ovšem za dvou podmínek. Jednak aby šlo o oficiálního kandidáta a pak by o to musel sám oficiálně požádat," vyjmenovává podmínky, s nimiž Švejnar počítá, předseda ústavněprávního výboru sněmovny Marek Benda.

 

Právě se děje

Další zprávy