Švejnar nabídl, že bude tváří kampaně za přímou volbu

Martina Macková, Kateřina Eliášová
14. 4. 2008 20:35
Prezidentský kandidát přemýšlí o kandidatuře do Senátu
23:15 - v nedaleké restauraci, ve Vodičkově ulici, sedí prezidentský kandidát Jan Švejnar. Skromně se tu "loučí" s týmem lidí, se kterým strávil v posledních týdnech aktivně mnoho společného času. Pochutnal si prý na dobré večeři a výborném pivu.
23:15 - v nedaleké restauraci, ve Vodičkově ulici, sedí prezidentský kandidát Jan Švejnar. Skromně se tu "loučí" s týmem lidí, se kterým strávil v posledních týdnech aktivně mnoho společného času. Pochutnal si prý na dobré večeři a výborném pivu. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Bývalý prezidentský kandidát ekonom Jan Švejnar připustil, že by se mohl stát tváří kampaně za přímou volbu prezidenta.

Uvedl to v rozhovoru na rozhlasové stanici Frekvence 1. Zároveň ale řekl, že o nabídce ještě nemluvil s předsedou Strany zelených Martinem Bursíkem. Právě Bursík plánuje, že se jeho strana zasadí o to, aby už příštího prezidenta zvolili občané a ne pouze zákonodárci.

"Sdílím názor, že by se prezident měl volit přímo. Tento typ volby má pozitivní efekt. Nejsou kolem ní potom domněnky o možné korupci," řekl Švejnar a dodal: "Tváří takové kampaně bych se stal, určitě. S předsedou Bursíkem jsem o tom ale zatím nehovořil."

"Není to o tom, že my sami něco Janu Švejnarovi nabídneme. Spíše počkáme na to, s čím Jan Švejnar přijde, a rádi jej v tom podpoříme," řekl Aktuálně.cz šéf zelených Martin Bursík.

Švejnar ale zatím odmítá říct, zda by příště znovu sám kandidoval. "Je brzy se k tomu vyjadřovat. Uvidíme," soudí Švejnar. Na dotaz, zda by kandidoval například jen v případě, že bude přímá volba, řekl: "Nyní to neřeknu, není jasné, jaká bude situace a jací budou kandidáti."

Senát: Přemýšlím

Je ale možné, že Jan Švejnar se brzy stane zákonodárcem. Potvrdil totiž nabídku kandidovat do Senátu.

"Ano, dostal jsem nabídku do Senátu. Zvažuji to, ale uvažuji zároveň také i o jiných věcech. Nechci nic slibovat," řekl. Připustil, že rozhodnout by se mohl v řádu dnů či týdnů. Od koho konkrétně nabídku dostal není ale jasné.

Je rozhodnuto. Václav Klaus přijímá gratulace protikandidáta Jana Švejnara za potlesku zákonodárců.
Je rozhodnuto. Václav Klaus přijímá gratulace protikandidáta Jana Švejnara za potlesku zákonodárců. | Foto: Tomáš Adamec

"Nabídka přišla z celého spektra stran a také od nezávislých senátorů, kteří mě podporovali při prezidentské volbě. Všichni se mnou o tom mluvili, i Bursík i Paroubek," řekl Švejnar, který by zřejmě zůstal i při senátní volbě nadstranickým kandidátem.

"Moje hodnota je v tom, že jsem si udržel nezávislost a rád bych si ji udržel do budoucna," říká a opakovaně potvrdil, že do žádné politické strany nevstoupí. "Není třeba ani zakládat nové strany, je třeba spíš posílit stávající strany," dodal.

Kdo ze dvou největších seskupení je Švejnarovi vlastně bližší? Zelení nebo ČSSD? "Obě strany jsou schopny uvažovat racionálně, v něčem se shodujeme, v něčem rozcházíme," řekl.

Pokud by nabídku na kandidaturu přijal, prosazoval by profesor ekonomie "různorodost názorů a snažil by se dostat věci veřejné na stůl politiků."

 

Právě se děje

Další zprávy