Švejnar exkluzivně: Proč nemíním vést kabinet odborníků

Libor Stejskal Simona Holecová, Libor Stejskal
27. 3. 2009 0:41
Švejnar popisuje, jaká rizika vyplývají pro Česko z pádu vlády v době krize
Jan Švejnar: V USA se Topolánkovy výroky nelíbily.
Jan Švejnar: V USA se Topolánkovy výroky nelíbily. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Před rokem měl renomovaný ekonom a univerzitní profesor Jan Švejnar blízko k tomu stát se prezidentem České republiky. Jako takový by dnes musel řešit situaci, která v zemi nastala po pádu vlády.

V exkluzivním rozhovoru pro deník Aktuálně.cz popisuje, jaká rizika podle něj z politické krize v době hospodářské recese vyplývají. Jak si pád kabinetu Mirka Topolánka v tuto chvíli vykládá svět.

"Mezi mnohými vlivnými lidmi je též silné negativně hodnocen středeční výrok Mirka Topolánka, že americký přístup ke krizi je 'cesta do pekla'. Prezident EU může své případně výhrady sdělit elegantněji a též přiznat, že se může tvrdě mýlit," uvedl Švejnar v rozhovoru, který vzhledem k jeho návratu do USA probíhal korespondenčně.

Ekonom odmítá, že by nyní zvažoval postavit se do čela případné úřednické vlády. Tu prosazuje ČSSD s vidinou, že by kabinet odborníků dovedl zemi k předčasným volbám. "Neuvažuji o tom," řekl pro Aktuálně.cz Švejnar, jehož se právě ČSSD s podporou zelených a části lidovců pokusila dostatna Hrad.

Aktuálně.cz: Česká vláda padla v době, kdy veškeré ekonomické parametry klesají a Česko začíná poznávat, co je ona celosvětová krize. Co může s vývojem situace udělat dlouhodobé bezvládí, či spíše slabá vláda v demisi a zájem politiků napřený na dojednávání nové vlády či voleb?

Nepřehlédněte:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Existuje nebezpečí, že pád vlády odvede pozornost od zhoršující se hospodářské situace a nebude vyvinuta adekvátní strategie pro přístup České republiky k prohlubující se krizi.

A.cz: Podle mnohých analytiků bude mít Česko v době hospodářské krize větší problémy než země, které už přešly na euro. Souhlasíte s tímto tvrzením?

Souhlasím s tím, že Češko bude mít větší problém než by mělo, kdyby již bylo v eurozóně. Bude vystaveno výkyvům směnného kurzu a dalším vnějším šokům, kterým by se uvnitř eurozóny vyhnulo.

A.cz: Znamená pád vlády podle vás zabrzdění veškerých jednání o přijetí eura v ČR?

Rozhodně to zpomaluje jednání a rozhodování. Je to pro nás nevýhodné.

A.cz: Banky v posledních měsících bojovaly za to, aby zahraniční investoři i analytici přestali házet ekonomiky celého bloku střední a východní Evropy do jednoho pytle. Domníváte se, že pád vlády, jakkoli způsobený povolební patovou situací než čímkoli jiným, znovu Česko zaškatulkuje do kolonky "nestabilní, pro investice riziková" země?

Pád vlády je objektivně znakem politické nestability. Finanční trhy a analytici to budou tak i interpretovat.

A.cz: Máme se obávat takzvané druhé krizové vlny, tedy dalších bankrotů firem v Evropě i USA na konci roku, prudkého růstu nezaměstnanosti? Zasáhne nás tato vlna? Mluví se i o dalších...

Já to vidím jako pokračování první vlny, ale je celkem jedno, zda to nazýváme druhou fázi stejně vlny, či druhou vlnou. Faktem je, že finanční krize se prohlubuje a recese postupuje na celosvětové úrovni. Zatím nejsou zřetelná žádná podstatná zlepšení.

A.cz: Není krize - ekonomická i politická - pro Českou republiku paradoxně i jakousi velkou příležitostí? K něčemu, co by se dalo pojmenovat třeba jako k její modernizaci? Pokud jde o hospodářství, mohla by se například zbavit přídomku "montovna", přestat plýtvat energiemi. Staré zátěže jsou jistě i v politice, které to jsou?

Jan Švejnar během své předvolební kampaně ve Zlíně.
Jan Švejnar během své předvolební kampaně ve Zlíně. | Foto: Aktuálně.cz

V určitém smyslu je zde příležitost. Kazda krize má v sobě element katarze a s ní spojenou obnovu. K tomu dojde i u nás. Otázkou je pouze, jak bolestný bude pro značnou část obyvatelstva krizový proces, kterým budeme muset projít, a zda rozumná hospodářská politika může pomoci krizi rychleji překlenout.

A.cz: Jak vnímají (pokud vůbec) pád vlády v USA teď, dva týdny před návštěvou prezidenta Obamy v Česku?

Zatím na to není silný názor, protože není jasné, co to přesně bude znamenat. Očekává se oslabení role ČR jako předsednické země EU.

Mezi mnohými vlivnými lidmi je též silné negativně hodnocen středeční výrok Mirka Topolánka, že americký přístup ke krizi je "cesta do pekla". Prezident EU může své případně výhrady sdělit elegantněji a též přiznat, že se může tvrdě mýlit.

A.cz: Jak hodnotíte vládu Mirka Topolánka? Mohl byste uvést některé její kroky, které české ekonomice pomohly resp. ty, které ji uškodily?

Byla to slabá vláda, především v tom, že se snažila podniknout podstatně reformy, které nebyla schopna uskutečnit.

A.cz: Mirek Topolánek byl pátým premiérem za posledních deset let. Co to podle vás vypovídá o situaci v Česku jako takové?

Jak naznačujete, máme velkou fluktuaci na postech premiéru a ve výměně vlád. Je to znak nestabilního politického uspořádání.

A.cz: Myslíte si, že prezident Václav Klaus sehrál nějakou roli při současném pádu vlády? Jakou?

Nevím, jakou roli sehrál Václav Klaus. Pravděpodobně se to dozvíme v příštích dnech a týdnech.

A.cz: Politici předestřeli své první návrhy, co by mohlo být dál. Úřednická vláda do předčasných voleb, menšinová vláda s tolerancí komunistů, další kabinet založený zřejmě opět na podpoře přeběhlíků. Co je podle vás nejmenší zlo? A proč?

Nic se v daně situaci nejeví jako optimální. Z hlediska našeho předsednictví v EU by asi nejlepší řešení bylo pokračování nynější vlády do předčasných voleb.

A.cz: Pokud byste dostal nabídku, byl byste ochoten postavit se do čela vlády odborníků (či převzít některé z křesel)?

Neuvažují o tom.

 

Právě se děje

Další zprávy