Suchánkova "klička" podává ruku loterijním společnostem

Jakub Novák
10. 4. 2013 17:26
Výtky k původnímu návrhu měl vyřešit pozměňovací návrh, ten je ale sám problematický
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Fortuna

Praha - Ve jménu sportu odsouhlasili poslanci rozpočtového výboru pozměňovací návrh, který zřejmě mnozí ani nečetli.

Podle návrhu, jehož autorem je šéf výboru Pavel Suchánek (ODS), si sice český mládežnický sport polepší, ale spolu s ním se uleví také loterijním společnostem.

V Suchánkově nepřítomnosti schválili členové výboru zmíněný návrh drtivou většinou - pro hlasovalo 18 poslanců, proti nebyl nikdo a pouze jediný poslanec se zdržel.

Tento pozměňovací návrh totiž sice vrací sazbu odvodu z kurzových sázek zpět na původních dvacet procent, ale u odvodu z loterií ponechává tuto sazbu sníženou o pět procent.

Tyto peníze přitom nebudou loterijní společnosti nuceny na účet Českého olympijského výboru ani žádné jiné sportovní organizace odvést - a pokud tak neučiní, nebudou za to nijak sankcionovány.

Aby ale ani sportovci - respektive Český olympijský výbor, který by měl peníze přerozdělovat a kam má ostatně Suchánek v budoucnu namířeno - nepřišli zkrátka, počítá Suchánkův návrh se slevou na dílčím odvodu až do výše 25 %, a to jak z loterií, tak z kurzových sázek.

Na dobré slovo

Původní návrh poslanců Pavla Svobody (ODS) a Jana Smutného (TOP 09 / STAN) počítal s dohodou všech provozovatelů loterií a kursových sázek na tom, že každoročně bezúplatně poskytnou ČOV finanční prostředky ve výši 5 % ze základu odvodu z loterií a z kursových sázek.

To ovšem pouze za předpokladu, že bude legislativně snížen stávající odvod ve výši 20 % z loterií a kursových sázek na 15 %.
Vláda tomuto návrhu vytýkala zejména nevhodně zvolené řešení financování sportu spočívající právě v pouhém snížení sazby odvodu s tím, že poplatník je pouze povinen zveřejnit, zda poskytl dar.

Kromě toho kritizovala - podobně jako později někteří poslanci na plénu sněmovny - naprostou absenci sankcí v případě, že by společnosti finanční příspěvek v plné výši neodvedly.

"Celá tato novela je šitá na míru ČOV, který je tu legislativně protežován. S tím problém nemám - problém mám s tím, že je tu předložena nekvalitní novela, obsahující mnoho věcí v rozporu s legislativou. Kromě retroaktivity je to také třeba absolutní absence sankcí," upozorňovala na tento problém například Jana Černochová (ODS).

Zatímco problém retroaktivity Suchánkův pozměňovací návrh řeší, se sankcemi je to, jak je zmíněno výše, problematičtější.

"Původní návrh nebyl špatný, ale s touto novelou je ještě lepší," zhodnotil situaci na jednání výboru Miroslav Svoboda (ČSSD).

Podle něj má tato novela zachránit mládežnický sport.

"Byli jsme ubezpečeni, že existuje dohoda o tom, že Český olympijský výbor dá získané prostředky do regionálního sportu a mládežnického sportu. Jsem přesvědčen, že sportovní svazy zastoupené v ČOV si to pohlídají," řekl.

"Nemáme s tímto návrhem problém, protože jde o ten sport," dodal potom jeho stranický kolega Ladislav Šincl.

 

Právě se děje

Další zprávy