Suchánek má novelu k loteriím, Věci veřejné jsou proti

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
26. 3. 2011 7:20
Máme návrh loterijního zákona: obce by nemohly určit, kde hazard chtějí, a kde ne

Čtěte také ------ * [Otrokovice mají nový plán, jak vymýtit z města hazard](http://aktualne.centrum.cz/domaci/regiony/zlinsky/clanek.phtml?id=691530) * [Poslanci zbrojí proti hazardu, obcím dají víc pravomocí](http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=690591) * [Vyjet si s lobbisty? Poslanci úlet svého kolegy neřeší](http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=694117)

Praha - Věci veřejné kritizují novelu loterijního zákona, který připravil předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS). Mezi poslanci z různých stran se mu už říká "lex Suchánek".

"Novelu ale připravily a úpravy provádějí loterijní firmy ke svému prospěchu," prohlašuje známý bojovník proti hazardu Josef Novotný (Věci veřejné) o předloze, kterou zatím nemají ani všichni poslanci a kterou Aktuálně.cz získalo.

V tuto chvíli jsou ve sněmovně celkem tři návrhy změn loterijního zákona - od vlády, od opoziční ČSSD a návrh města Prahy. Už prošly prvním čtením.

Právě Suchánkův návrh má všechny předlohy sjednotit a stát se základem pro další projednávání.

Dubajský výlet jako varovný prst?

Suchánek se autorství novely brání.

"To napsal rozpočtový výbor už v minulém volebním období," říká. Verze, kterou má Aktuálně.cz k dispozici, je ale už několikátou variantou toho, co se ve výboru připravilo.

Pavel Suchánek nedávno proslul cestou na golfový turnaj do Dubaje, kam odletěl například s ředitelem ČEZ Martinem Romanem, ředitelem Českých drah Petrem Žaludou nebo lobbistou Romanem Janouškem.

"Ten výlet do Dubaje byl požehnáním, teď si dají na Suchánkův návrh všichni pozor," říká mimo záznam jeden z poslanců.

Pavel Suchánek ostatně už v roce 2005 prosadil změnu zákona o podnikání na kapitálovém trhu tak, aby manažeři velkých i polostátních podniků - jako je třeba právě ČEZ nebo České dráhy - nemuseli zveřejňovat svůj plat. Firmy musí zveřejnit jen výdaje na platy celého managementu.

Suchánek to tehdy zdůvodnil ochranou soukromí manažerů.

Pavel Suchánek
Pavel Suchánek | Foto: ODS

Hrajte! I s pomocí mobilu!

Na Suchánkově návrhu o loteriích Věcem veřejným především vadí, že nedává obcím možnost, aby si samy určily, kde budou např. herní automaty a kde ne. Musely by je povolit buď všude, nebo nikde.

"Já si myslím, že je to dobře, že si nemůžou vybrat, všechny firmy by měli mít stejnou startovací čáru," obhajuje svoji předlohu Suchánek. "Takže buďto všechno zakázat, nebo všechno povolit na celém území."

Dál kritikům vadí, že by nově zákon umožnil i hazard po telefonu a ministerstvu financí odebral pravomoc ministerstvu financí povolovat nové hry.

"To chrání současné provozovatele před konkurencí," vysvětluje poslanec Novotný.

Víc sázek, větší zisk

A konečně předloha sice zvyšuje odvod z výtěžku na veřejně prospěšné účely, ale bude probíhat postaru přes nadace. Loterijní společnosti přitom často samy nadace zakládají a tím odvod zisku končí zase v jejich společnostech.

"Příjmy veřejných rozpočtů z hazardu navíc neodpovídají nárůstu sázek, relativně tak klesají," zlobí se Novotný.

Poslanci Věcí veřejných teď prohlašují, že tento návrh nepodpoří. Podobné stanovisko mají i někteří poslanci TOP 09.

"Co se týče 'lex Suchánek', tak jsme přísní v tom, aby nebylo nahráváno jen některým společnostem. Chceme omezení hazardu celkově," prohlašuje místopředseda rozpočtového výboru Radim Vysloužil (VV).

VV podle něj podpoří hlavně vládní stanovisko, podle kterého si obce mají určit, kde hazard chtějí a kde ne a který navíc poker zatlačuje do kasin.

Suchánkův návrh budou teď projednávat sněmovní výbory, které mají z různých předloh připravit kompletní novelu o loteriích.

"Poslanci to můžou změnit. To není dogma, to je jenom návrh," usmívá se Pavel Suchánek.

 

Právě se děje

Další zprávy