Stropnický: Smlouva s Irákem o L-159 by mohla být v červnu

ČTK ČTK
15. 4. 2014 10:13
Ministr obrany bude jednat o možnostech prodeje nadbytečných letounů také v USA.
Česká armáda má šestatřicet nadbytečných letounů L-159.
Česká armáda má šestatřicet nadbytečných letounů L-159. | Foto: Martin Holcman

Lucemburk - Smlouva s Irákem o prodeji letounů L-159 by mohla být v optimálním případě uzavřena do konce června, řekl v Lucemburku ministr obrany Martin Stropnický.

Připomněl, že před podpisem dohody se ještě odehrají složité diskuse. Na přelomu dubna a května bude ministr jednat v USA, které vlastní licence na některé vybavení strojů.

"Oni na to samozřejmě velmi spěchají," poznamenal Stropnický o irácké straně. Připomněl, že Bagdád má získat stíhačky F-16 a česká letadla potřebuje pro výcvik pilotů.

Ministr také uvedl, že Iráčané mají zájem o dvanáct jednomístných a dva dvoumístné stroje. S těmi by však mohl být problém, protože armáda je potřebuje k výcviku.

V minulých týdnech se hovořilo o tom, že Irák koupí dvanáct zakonzervovaných letounů L-159 zhruba za čtyři miliardy korun. Prostředníkem v obchodě je společnost Aero Vodochody. S firmou se podle Stropnického jedná.

Na ministerstvu obrany kvůli obchodu vznikla pracovní skupina vedená prvním náměstkem Jiřím Borovcem.

Šestatřicet přebytečných L-159

Ve Spojených státech bude se svým americkým protějškem Chuckem Hagelem Stropnický jednat také o další možnosti, jak by ČR mohla přebytečné L-159 prodat.

Zájem už loni projevila americká společnost Draken International, česká vláda už prodej schválila. Původně se hovořilo až o osmadvaceti letadlech, nyní má podle všeho firma zájem také o čtrnáct strojů.

"Snažíme se, aby případně, když to vyjde, aby to vyšlo po obou těch liniích, protože bychom se už mohli nějakým masivnějším způsobem těch bitevníků zbavit," poznamenal Stropnický při příchodu na jednání ministrů obrany EU v Lucemburku.

Vojenské letectvo za 72 bitevníků zaplatilo 51 miliard korun. Piloti ale potřebují jen zhruba třetinu z nich, jeden havaroval. Zakonzervováno je šestatřicet strojů, které jsou uloženy v hangárech Aera Vodochody.

 

Právě se děje

Další zprávy