Stropnický odvolal šéfa Vojenských lesů Jiřího Janotu

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 3. 2014 12:25
Janota stál v čele Vojenských lesů a statků od roku 2009.
Ministr obrany Martin Stropnický.
Ministr obrany Martin Stropnický. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr obrany Martin Stropnický v úterý odvolal ředitele Vojenských lesů a statků (VLS) Jiřího Janotu.

Do funkce jmenoval kvestora České zemědělské univerzity v Praze Josefa Vojáčka, který byl Janotovým předchůdcem v čele VLS, uvedl mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský.

Podniku patří zhruba pět procent lesů v zemi. V pátek VLS informoval, že podle předběžných výsledků měl loni rekordní hrubý zisk 357 milionů Kč.

Janotu jmenoval ředitelem podniku v roce 2009 tehdejší ministr obrany Martin Barták. Vojáček v polovině listopadu 2009 po zhruba pěti letech ve vedení firmy požádal o uvolnění z funkce z rodinných důvodů.

"Děkuji Jiřímu Janotovi za práci odvedenou v čele podniku. Po pěti letech nastal čas pro změnu v nejvyšší pozici," zdůvodnil změnu Stropnický. "V osobě pana Vojáčka přichází do vedení společnosti zkušený odborník, který přinese nové impulsy a energii potřebnou pro další rozvoj státního podniku," dodal.

Vojenské lesy spravují 126 tisíc hektarů lesů ve výcvikových prostorech armády, jde zhruba o pět procent lesní půdy v Česku. Jsou tak druhým největším podnikem v oboru po jiné státní firmě, Lesech ČR.

Podnik dále hospodaří na více než šesti tisících hektarech zemědělské půdy, věnují se též myslivosti a rybářství.

V roce 2012 podle výroční zprávy podniku vzrostl čistý zisk více než dvojnásobně na 272 milionů korun. Tehdy šlo o nejlepší výsledek firmy za posledních nejméně 15 let. Výsledek pozitivně ovlivnily především nadprůměrně vysoké ceny dříví.

 

Právě se děje

Další zprávy