Stropnický odvolal náměstky, končí šéf armádních nákupů

Vladimír Šnídl
3. 2. 2014 12:40
Nové náměstky oznámil i ministr zemědělství a zdravotnictví
Martin Stropnický.
Martin Stropnický. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministři nové vlády pokračují s nástupem do svých resortů v personálních změnách. Své náměstky obměnil ministr obrany Martin Stropnický, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček i ministr zemědělství Marian Jurečka.

Nový ministr obrany Martin Stropnický ve vedení resortu nechce náměstky, které dosadily předešlé vlády. "Mohu potvrdit, že ve funkci končím," řekl serveru Aktuálně.cz Libor Tejnil, dosavadní náměstek pro ekonomiku, jehož teprve před půlrokem jmenoval ministr Vlastimil Picek.

Podle něj končí také personální náměstkyně Lenka Ptáčková Melicharová (paradoxně dřívější členka koaliční KDU-ČSL) a náměstek pro obranné akvizice Libor Karásek, bývalý starosta Uherského Hradiště za ODS. Karásek měl pod sebou také Národní úřad pro vyzbrojování, který uzavírá většinu vojenských nákupů. „Rozešli jsme se slušně podáním ruky. Vysvětlil mi, že jako nový ministr chce mít mezi svými nejbližšími spolupracovníky svůj tým," řekl k výměně Karásek.

"Pan ministr výměnu zdůvodnil jednoduše výměnou politické garnitury," dodal Tejnil.

Poslední neznámou je post prvního náměstka. V této funkci je od dubna loňského roku bývalý diplomat Daniel Koštoval, který se podílel mimo jiné na doladění nového kontraktu na pronájem stíhaček Gripen. Podle informací serveru Aktuálně.cz se o něm uvažuje na nově zřizovanou pozici státního tajemníka. Na dotazy zatím Koštoval nereagoval.

Svatopluk Němeček při přebírání úřadu.
Svatopluk Němeček při přebírání úřadu. | Foto: Vojtěch Marek

Podrobnosti k personálním výměnám chce Stropnický říct v pondělí odpoledne na tiskové konferenci. „Do té doby nebudeme poskytovat žádná vyjádření," řekl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Podle dostupných informací by na jedno z uvolněných míst měl zamířit bývalý šéf letectva Bohuslav Dvořák. Na ministerstvo míří také bývalý šéf státní firmy Čepro a někdejší místopředseda představenstva ČEZu Jiří Borovec, kterého Stropnickému doporučil šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Na ministerstvu zdravotnictví končí náměstek Martin Plíšek, který za éry Leoše Hegera a Martina Holcáta působil na postu náměstka zdravotnictví. "Rezignoval jsem k dnešnímu dni," řekl Aktuálně.cz. Odvolán ze stejného postu byl k 3. únoru i Ferdinand Polák. Na jejich posty byli nominováni primář radiodiagnostického oddělení Nemocnice Na Homolce Josef Vymazal a právnička a pražská zastupitelka Lenka Teska Arnoštová. Plíšek uvedl, že novou práci si bude nyní hledat.

Již třetího náměstka úřadu odvolal ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU- ČSL). Je jím náměstek pro ekonomiku Miroslav Hladík (ODS). Jurečka to řekl v České televizi s tím, že Hladíkova nástupce představí během několika dnů. Již dříve Jurečka obměnil dva své náměstky. Dva další si ponechá. Hodlá také nově obsadit post lesnického náměstka.

Hladík byl ekonomickým náměstkem ministerstva od loňského března, kdy jej do funkce jmenoval tehdejší ministr Petr Bendl (ODS). Hladík je absolventem Vysoké školy báňské, fakulty národohospodářského plánování. Působil ve veřejném i podnikatelském sektoru, podnikal jako auditor, daňový poradce a ekonom. Nahradil Tomáše Šimčíka, který v prosinci 2012 rezignoval. Šimčík řídil ekonomický úsek úřadu dva roky.

 

Právě se děje

Další zprávy