Stropnický: Necítím potřebu se výrazně obhajovat, naznačil jsem něco, o čem už psali novináři

Jan Gazdík ČTK Jan Gazdík, ČTK
11. 2. 2016 14:51
Ministr obrany Martin Stropnický necítí potřebu se kvůli komentování případu únosu Čechů v Libanonu obhajovat. Dle svých slov v obrysu a náznaku pojmenoval něco, o čem už psali novináři. Záležitost nevyzradil. Reagoval tak na výzvu místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka, aby zvážil své setrvání ve funkci. Premiér Bohuslav Sobotka kvůli sporu svolal na pátek schůzku předsedů všech tří koaličních stran.
Martin Stropnický
Martin Stropnický | Foto: Vojtěch Marek

Praha/Brusel - Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) necítí potřebu se kvůli komentování případu únosu Čechů v Libanonu obhajovat. Byl prý postaven před otázku, zda flagrantně lhát. Jenom v obrysu a náznaku pojmenoval něco, o čem psali novináři. Záležitost nevyzradil. Stropnický to řekl novinářům v Bruselu při zasedání ministrů obrany NATO v reakci na výzvu místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), aby zvážil své setrvání ve funkci.

"Slova pana ministra Bělobrádka komentovat nebudu. Mám teď v Bruselu práci, která má smysl a která je pro Českou republiku důležitá. Souvisí totiž s naším angažmá v boji proti teroristům. Tohle je věc, kterou je potřeba řešit a která se týká našich občanů. Tohle považuji za důležité daleko víc než reagovat na kdejaké vyjádření kdejakého politika," odmítl se nejprve k tématu vyjadřovat. Později ale přeci jen výzvu svého koaličního partnera okomentoval.

Na otázku, zda se bude v pátek ve Sněmovně bránit, řekl, že "necítí potřebu se nějak výrazně obhajovat", protože jen "v obryse, náznaku" pojmenoval něco, čeho byly dva dny plné noviny. "Všechny noviny, všechny servery o tom psaly. Já jsem dostal otázku a teď jsem byl během tří sekund postaven do situace, jestli mám flagrantně lhát, a jestli mám připustit, že na tom něco je. Já jsem to rozhodně nevyzradil," řekl.

Výzvy k odstoupení prý chápe od opozice. "Ze strany opozice to je přirozené, ze strany koalice mi to přijde zcela zbytečné," poznamenal. Více se k záležitosti nechtěl vyjadřovat.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kvůli sporu svolal na pátek schůzku předsedů všech tří koaličních stran. Podle čtvrtečního prohlášení dává přednost tomu, aby si představitelé koalice všechny důležité či sporné věci vyříkali "z očí do očí".

Stropnický minulý týden potvrdil spekulace, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo, aby Česká republika nevydala v Česku zadržovaného Libanonce Alího Fajáda do Spojených států.

Na počátku a na konci kauzy unesených Čechů a vydání Alího Fajáda ministři říkali přesně to, co mají. Problém jsou ministři, kteří se činili mezi tím. | Video: David Klimeš
 

Právě se děje

Další zprávy