Střet s Čunkem? Parkanová neříká ne

Martina Macková
24. 11. 2006 20:42
Olomouc/Praha - V souboji o místo v čele lidovců se starostovi Vsetína Čunkovi postavil senátor Adolf Jílek. Jako další se rýsuje Vlasta Parkanová.
Jiří Čunek
Jiří Čunek | Foto: Ludvík Hradilek

Jílek je senátorem za Šumperko, kam byly ze Vsetína přestěhovány některé romské rodiny, jichž se tamní radnice chtěla zbavit. Je kritikem postupu, jaký Jiří Čunek vůči chudým spoluobčanům ve Vsetíně zvolil.

Poslankyně lidovců Vlasta Parkanová je podle průzkumů nejdůvěryhodnější a nejoblíbenější českou političkou. Rozhodnutí, zda bude kandidovat 9. prosince na volebním sjezdu do čela KDU-ČSL, oznámí oficiálně příští týden.

Aktuálně.cz však dnes sdělila: "Kdybych chtěla říct ne, už bych to udělala. Nechci vyvolávat spekulace, takže nebudu nyní nic říkat." Středočeská organizace lidovců ji vyzvala, aby se o post předsedkyně ucházela. 

Chci být předsedou lidovců, řekl Čunek - ČTĚTE ZDE

Kdo další?

Další adepti na post lidoveckého předsedy nejpíš nebudou.

Ne, řekl úřadující šéf KDU-ČSL Jan Kasal i vlivný jihomoravský hejtman Stanislav Juránek.

"Určitě ne. Jsem člověk, který pracuje v regionu a předsedu strany bych nemohl dělat naplno a z Brna," zopakoval dnes své důvody Aktuálně.cz Juránek. Přitom právě Juránek by měl podporu největší organizace na jižní Moravě jistou. Je ale žhavým kandidátem na místopředsedu.

Premiér Jiří Paroubek a jihomoravský hejtman Stanislav Juránek (vlevo) v regionálním eurocentru pro Jihomoravský kraj, které bylo 3. května otevřeno v Knihovně Jiřího Mahena v Brně.
Premiér Jiří Paroubek a jihomoravský hejtman Stanislav Juránek (vlevo) v regionálním eurocentru pro Jihomoravský kraj, které bylo 3. května otevřeno v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. | Foto: čtk

Kandidovat nebude ani senátor Petr Pithart. "Já na to nejsem typ, ale vždy jsem si myslel ještě na pana Juránka, ale chápu, že chce dokončit svůj mandát hejtman v kraji. Je to velký a pro nás důležitý kraj," míní Pithart.

Mimo hru o nejvyšší post jsou i mnohá známá jména lidoveckých ministrů - kandidovat nebude Miroslav Kalousek ani jeho rok Cyril Svoboda, do nejvyšší pozice se nechystá ani Milan Šimonovský nebo Ladislav Ambrozek.

Kromě tří jmen se může objevit ještě další a možná přímo i na volebním sjezdu. Podle straníků, které Aktuálně.cz oslovilo, by ale kandidát "na poslední chvíli" měl daleko menší šanci. "Je dobré, že se kandidáti prezentují dlouho před sjezdem, členové je tak lépe poznají. Je tradice, že se naše organizace vysloví dopředu," míní.

Potřebujeme muže, z Moravy

Nejvážnějším kandidátem na šéfa KDU-ČSL je jednoznačně starosta Vsetína. O tom, že ho politická scéna začala brát vážně svědčí i utajená jednání s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem ve chvíli, kdy se řeší nová vláda.

První gratulace
První gratulace | Foto: Ludvík Hradilek

Senátora Čunka už podpořily lidovecké organizace ze Zlína, Hradce Králové, Prahy a Hodonína, dnes večer mu podporu vyslovila i vlivná jihomoravská krajská organizace. Krajské shromáždění dnes doporučilo svým delegátům na sjezdu podpořit Čunka jako kandidáta na předsedu. Do funkce řadového místopředsedy navrhlo jihomoravského hejtmana Stanislava Juránka.

Čunek v projevu ke shromáždění hovořil především o vnímání strany veřejností a o sociální spravedlnosti. Právě z kritiky rozdělování některých sociálních dávek chce Čunek udělat jedno ze silných lidoveckých témat.

Upozornil například, že pro nižší příjmové skupiny je výhodné se rozvést, získají pak vyšší příspěvky na děti, což je podle Čunka špatné, stejně jako příliš štědré dávky obecně. "Ti, kteří to platí, doplácí jen penězi. Ti, kteří dary přijímají a nemusejí vyvíjet aktivitu, upadají do letargie, nudy a uchylují se k drogám a alkoholismu. Pak společnost stojí strašné peníze," řekl novinářům.

Čunka podporuje osobně i hejtman Juránek. "Máme tady konečně silného a vážného kandidáta z komunální sféry, budu ho podporovat," řekl Aktuálně.cz Juránek. "Je za ním vidět práce a nejen mluví, ale i jedná," dodal.

Nevadí mu ani medializovaná kauza s vystěhováváním romských rodin. "Je to nejlepší možná cesta, kterou mohl jít," řekl.

Také místopředsedkyně jihomoravské organizace Marie Cacková míní, že strana potřebuje silného předsedu. "Je to můj osobní dojem, ale měl by to být muž a měl by být z Moravy. Situace se tak prostě vyvíjí," řekla Aktuálně.cz Cacková.

Zatímco Olomoučané budou zčásti podporovat "svého" kandidáta Adolfa Jílka, Zlín a Brno se pravděpodobně přikloní k Čunkovi.

Lidovci: Běda mužům, kterým...

Má u lidovců šanci někdo jiný? Třeba žena.

"Ne, nemyslím si, že bychom zvolili do čela strany ženu, jsme příliš konzervativní," řekl Aktuálně.cz jeden z jihomoravských lidovců.

Tento problém vidí také Parkanová. "Pro mě osobně je lhostejné, zda je to muž či žena, ale vím, že mnozí lidé takto neuvažují. Někteří nebudou schválně volit ženu, jiní zase naopak," naznačuje politička.

Vlasta Parkanová, Jan Kasal a Pavel Severa na jednání klubu KDU - ČSL. Premiér Topolánek přišel klub přesvědčovat, aby jeho vládě dali důvěru.
Vlasta Parkanová, Jan Kasal a Pavel Severa na jednání klubu KDU - ČSL. Premiér Topolánek přišel klub přesvědčovat, aby jeho vládě dali důvěru. | Foto: Ondřej Besperát

Přesto, lidovci se nebojí žen ve vedoucích funkcích. Nedávno si zvolili za předsedkyni poslaneckého klubu právě Parkanovou, místopředsedkyní je Michaela Šojdrová. Ještě předtím se stala místopředsedkyní strany senátorka Ludmila Müllerová.

"Co víc chcete, nebojíme se toho. To jsou jedny z nejdůležitějších postů ve straně. Ti dělají politiku," říká senátor Petr Pithart.

Hejtman Juránek má jasný názor: "Máme ženy v čele, ale kolegyně Parkanová se podle mě předsedkyní nestane. Je populární, hezká, jako poslankyně velmi schopná. Z jejich vyjádření ale vyplývá, že vůbec netuší, co se ve straně děje už před hranicí Vysočiny. Aby byl dobrým předsedou, musí kandidát rozumět nejen problémům politiky v Praze, ale také o stranických problémech na Moravě," řekl Juránek.

 

Právě se děje

Další zprávy