Středočeská ODS hledá lídra, Bendl versus Tluchoř 6:5

Martina Machová Martina Machová
13. 10. 2011 21:02
Novopečený ministr zemědělství získal podporu do čela krajské ODS i na Rakovnicku
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Do klíčového sobotního souboje o místo lídra vlivné středočeské ODS půjde s mírnou převahou dosavadní šéf a novopečený ministr zemědělství Petr Bendl.

Nový člen vlády získal nominaci celkem šesti oblastních sněmů ODS, tu poslední ve čtvrtek na Rakovnicku. Jeho vyzyvatel Petr Tluchoř uspěl v pěti oblastech, naposledy na Benešovsku.

"Bylo to výraznou většinou. Petr Bendl, ač poslanec za Kladno, zde má svou poslaneckou kancelář, jezdí sem a o Rakovnicko se stará," osvětlil podporu současného lídra středočeské ODS předseda rakovnické oblasti Vilém Žák.

Benešovsko pro Tluchoře

Naopak na Benešovsku měl podporu šéfa tamní organizace, senátora Karla Šebka, Bendlův kritik Petr Tluchoř. "Je nabitý energií a střední Čechy potřebují někoho takového, kdo jim pomůže v souboji s Davidem Rathem," řekl Aktuálně.cz ještě před volbou.

Hlasování zde nakonec bylo jednoznačné - Tluchoř získal 39 z 54 hlasů.

Samotné nominace z oblastních stranických buněk jsou sice jen orientační, nicméně nezpochybnitelná je psychologická role průběžného výsledku.

Dosud vyrovnané poměřování sil tak zvrátilo středeční jednání občanských demokratů na Praze-západ. Tam hlasování dopadlo těsně pro Petra Bendla. Svému současnému lídrovi vyjádřilo podporu 33 z 63 delegátů.

Nový ministr zemědělství Bendl pak získal v minulých dnech nominaci od občanských demokratů z Kladenska, Berounska, Nymburska a Mladoboleslavska.

Expředseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř naopak získal nominaci na Kolínsku, Příbramsku, Praze-východ a Mělnicku. Na žádném ze jmen se pak neshodli před sobotní volbou občanští demokraté na Kutnohorsku.

 

Právě se děje

Další zprávy