Středočeská ODS chce předsedu zvolit jen na rok

Kateřina Eliášová
2. 12. 2008 10:41
Pro usnesení hlasovali většinou příznivci Pavla Béma
Bém nebo Topolánek? Předsedou jen na rok, chtějí Středočeši
Bém nebo Topolánek? Předsedou jen na rok, chtějí Středočeši | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Středočeští delegáti navrhnou na nadcházejícím kongresu ODS, aby byl nový předseda zvolen pouze na rok a ne na dva, jak se píše ve stanovách strany.

Na příštím kongresu za rok by se tedy volil znovu.

Usnesení s tímto zněním přijali členové regionálního sněmu v sobotu v Nymburku, napsaly Hospodářské noviny.

Podle informací deníku Aktuálně.cz usnesení navrhli delegáti z kladenské ODS, hlasovali pro něj převážně příznivci kandidáta na předsedu Pavla Béma.

"Pro toto usnesení jsem nehlasoval. Ve stanovách jasně stojí, že předseda je volen na dva roky," řekl Aktuálně.cz šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Ten patří k příznivcům Mirka Topolánka.

"Usoudili jsme, že nás čekají ještě jedny volby a jejich výsledek se může odrazit do lídrovství," vysvětlil smysl usnesení poslanec Jan Vidím, který se sněmu účastnil.

Šéf středočeské ODS, exhejtman Petr Bendl, se při hlasování zdržel. "Věřím, že kongres může dopadnout dobře. Tedy že se dá dohromady dobrý tým," řekl Aktuálně.cz. Zároveň připustil, že nápad zvolit předsedu jen na rok není tak špatný.

"Uvědomuji si, že to může být řešení. Když ODS nebude mít podporu za tři čtvrtě roku  a bude to s námi vypadat špatně, pak je řešením zkrátit volební období vedení partaje," dodal.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Petra Bendla: Ani topolánkovský, ani bémovský - čili "zrádce"

Podobné usnesení přijal i oblastní sněm v Bruntále.

"Oblastní sněm v Bruntále přijal usnesení, kterým velkou většinou hlasů vyjádřil podporu Mirku Topolánkovi v postu předsedy ODS s vědomím, že pokud kongres bude uvažovat o příštím kongresu na podzim roku 2009 jako o kongresu volebním, budou tuto myšlenku naši zvolení delegáti podporovat," informovala o výsledku volební manažerka oblasti.

 

 

Právě se děje

Další zprávy